Hlavní obsah

T-Mobile udělá definitivní tečku za 3G internetem v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Využívat 3G připojení nemohou už od letošního dubna využívat zákazníci Vodafonu. V uplynulých týdnech a měsících začala mobilní sítě třetí generace rušit také zbývající dvojice operátorů – O2 a T-Mobile. Právě druhý zmiňovaný operátor vypne již v úterý poslední 3G vysílač v Česku.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K vypínání dochází hlavně kvůli tomu, aby zastaralé sítě třetí generace uvolnily frekvence potřebné pro rozvoj LTE a 5G signálu. „Zákazníky ukončení provozu sítě 3G negativně neovlivní. Naprostá většina mobilních telefonů k přenosu hovorů, zpráv a pro připojení k internetu využívá modernější síť LTE (4G), případně síť 5G s nejrychlejším přenosem dat a krátkou odezvou,“ prohlásila mluvčí T-Mobilu Zuzana Svobodová.

Většina uživatelů si této technologické změny ani nevšimne. Moderní telefony totiž dovedou automaticky přelaďovat mezi jednotlivými pásmy, takže když operátor místo 3G zapne v dané lokalitě 4G či 5G vysílač, jednoduše budou využívat modernější standard.

Konec 3G se blíží. Jak to ovlivní MMS zprávy?

Mobil

Majitelé několik let starých smartphonů to ale tak jednoduché už mít nebudou. Zpravidla jde o přístroje vydané před rokem 2013.

„Pro necelé jedno procento zákazníků, kteří dosud využívají síť 3G, bude k hlasovým hovorům i SMS zprávám sloužit síť 2G. Tato síť zůstane nadále v plném provozu a její pokrytí je výrazně širší než u 3G sítě,“ doplnila Svobodová.

Telefony budou fungovat dál. Ale bez internetu

Kdo chce telefonovat nebo psát SMS, starší telefon si měnit nemusí, využije celoplošnou síť 2G, ta zůstává. V souvislosti se změnou nicméně lidé přijdou o 3G internet v mobilu.

Lidé si snadno mohou ověřit, jaký mobilní standard jejich telefon nabízí, například na stránkách T-Mobilu. Zde je také návod, jak zjistit, zda jejich SIM karta podporuje LTE/5G připojení. U O2 stačí na svém mobilu vytočit kód *444*#.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám