Hlavní obsah

Konec 3G se blíží. Jak to ovlivní MMS zprávy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Využívat 3G připojení nemohou už od letošního dubna využívat zákazníci Vodafonu. V uplynulých týdnech a měsících začala mobilní sítě třetí generace rušit také zbývající dvojice operátorů – O2 a T-Mobile.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Je to kvůli tomu, aby se mohly v Česku naplno rozvinout modernější 5G sítě, které slibují dramaticky vyšší přenosové rychlosti. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps.

Většina uživatelů si této technologické změny ani nevšimne. Moderní telefony totiž dovedou automaticky přelaďovat mezi jednotlivými pásmy, takže když operátor místo 3G zapne v dané lokalitě 4G či 5G vysílač, jednoduše budou využívat modernější standard.

Začátek konce. Po Vodafonu a O2 dá vale 3G sítím také T-Mobile

Mobil

Majitelé několik let starých smartphonů to ale tak jednoduché už mít nebudou. Zpravidla jde o přístroje vydané před rokem 2013. SMS zprávy a volání budou fungovat i nadále, jak je to ale s MMS zprávami?

„MMS fungují a využívají jak LTE, tak také starší síť 2G,“ prohlásil mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec. Jeho slova potvrzuje také Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení O2: „Můžeme zákazníky ubezpečit, že MMS zprávy budou nadále fungovat i ve 2G síti.“

V ojedinělých případech ale mohou nastat problémy. „Odesílání MMS je možné i na 2G síti, nicméně úspěšnost záleží na spoustě okolností, jako je vytížení v místě, kvalita signálu, velikosti zprávy a podobně,“ uzavřela Kateřina Mikesková z T-Mobilu.

Vypnutí 3G sítí je v Česku naplánováno na příští měsíc.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám