Hlavní obsah

Švédsko vyloučilo čínské firmy Huawei a ZTE ze sítí 5G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédsko zakázalo používat v mobilních sítích páté generace (5G) telekomunikační zařízení čínských společností Huawei a ZTE. Oznámil to v úterý vládní úřad PTS, který působí jako regulátor poštovních a telekomunikačních služeb. Rozhodnutí padlo na základě konzultací se švédskou armádou a bezpečnostní službou. Podle expertů ale hrozí, že výstavba sítí 5G může kvůli tomu zpomalit.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Cílem rozhodnutí je zajistit, aby zařízení používaná v sítích 5G neohrožovala národní bezpečnost. Švédská bezpečnostní služba označila Čínu za jednu z největších hrozeb pro Švédsko, uvedla agentura Reuters.

Evropské země teď přehodnocují roli čínských firem v budování telekomunikačních sítí. Spojené státy tlačí své spojence k vyloučení čínských podniků, které podle nich představují bezpečnostní hrozbu, protože čínské firmy musejí podle zákona pomáhat státním orgánům ve zpravodajské činnosti.

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Mobil

Ze zákazu používat ve Švédsku zařízení firem Huawei a ZTE budou pravděpodobně těžit skandinávští konkurenti, tedy švédský Ericsson a finská Nokia. „Zákaz omezuje provozovatelům sítí možnost výběru a přináší riziko zpomalení rozvoje 5G,” upozornil analytik Ben Wood ze společnosti CCS Insight.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko. Začátkem letošního května podepsal premiér Andrej Babiš s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci, podle které je cílem vybudovat takové sítě 5G, které „chrání před neautorizovaným přístupem” a „zajistí občanům soukromí”.

Slovensko se přiklonilo k USA, bude důsledně posuzovat dodavatele pro 5G

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám