Hlavní obsah

Příští rok bude celá Praha pokrytá 5G signálem, slibuje O2

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Modernizace mobilních sítí je v Česku v plném proudu. Tuzemští operátoři se přitom předhánějí, kdo jako první pokryje celé území 5G signálem, zatím je totiž možné mobilní sítě páté generace přijímat pouze ve vybraných městech, a to ještě zpravidla jen v centrech. O2 nicméně nyní slíbilo, že 5G budou moci v celé metropoli lidé přijímat již příští rok.

Foto: archív operátora

Ilustrační foto

Článek

O2 nyní nabízí 5G technologii v centru Prahy, Kolína, Bíliny a Plzně. Podle současného plánu o rozvoji sítě by nicméně měly být sítě páté generace v celé metropoli k dispozici do konce prvního čtvrtletí příštího roku.

„Zahajujeme historicky nejrozsáhlejší modernizaci naší mobilní sítě. Během následujících let postupně ve spolupráci se společností Cetin vyměníme technologii na všech základnových stanicích,“ prohlásil Jan Hruška, technický ředitel společnosti O2.

S tím souvisí také vypínání 3G signálu, což je nezbytné, aby se uvolnily frekvence pro nový mobilní standard. Vypínání 3G signálu si O2 naplánovalo do tří fází. Jako první se odmlčí Praha, a to 31. května, ke 31. srpnu pak nebudou mobilní sítě třetí generace dostupné ve Zlínském a Olomouckém kraji.

Vypínat 3G internet bude i O2. V Praze už v květnu

Mobil

Nabídka mobilů se rozrostla

„Cílem projektu je přinést našim zákazníkům ještě rychlejší a spolehlivější 4G mobilní internet a zároveň spustit v modernizovaných lokalitách síť 5G. Naše síť tak bude připravena na další nárůsty spotřeby dat a připojení dalších zařízení, například pro práci z domova, pro rozšířenou nebo virtuální realitu, pro chytré systémy řízení dopravy a podobně. To všechno s nejpřísnějšími bezpečnostními standardy, jaké nám garantuje Cetinem vybraný evropský dodavatel technologie pro mobilní síť, společnost Ericsson,“ doplnil Hruška.

Ten zároveň připomněl, že se v posledních měsících dramaticky rozrostla nabídka mobilů, které jsou schopné 5G internet přijímat. Například telefon Xiaomi Mi 10T 5G disponuje třemi zadními fotoaparáty, nechybí přední selfie kamera či čtečka otisků prstů.

Kombinaci podpory sítí, příznivé ceny a 5G nabízí Samsung A32 5G 128GB za 7989 Kč. Zaujme 6,5palcový Infinity-V displej s rozlišením HD+. Fanoušci ocení přední fotoaparát umístěný v kapkovitém výřezu s rozlišením 13 Mpx.

Zájem o 5G telefony vzrostl před Vánocemi o stovky procent

Vánoce

Recyklace starých mobilů

„Pokud se zákazníci rozhodnou pro koupi nového telefonu, mohou svůj starý odevzdat na speciálním sběrném místě, které se nachází v každé O2 Prodejně. Zákazníci tak mají zaručeno, že jejich mobilní telefon bude ekologicky zrecyklován, a přispějí tím ke snížení CO2 a ochraně životního prostředí,“ uvedla Blanka Vokounová z tiskového oddělení O2.

Telefony odevzdané v O2 Prodejně navíc podle ní pomohou dobré věci. „Nadace O2 přispěje za každé zařízení odevzdané k ekologické likvidaci 25 Kč Lince bezpečí. Jen v loňském roce bylo u O2 odevzdáno 11 417 starších zařízení, díky čemuž získala Linka bezpečí téměř 300 tisíc korun,“ uzavřela Vokounová.

5G signál v metru se rozšiřuje. Před koncem roku bude v polovině stanic

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám