Hlavní obsah

5G signál v metru se rozšiřuje. Před koncem roku bude v polovině stanic

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina stanic pražského metra by měla být ještě před koncem roku pokryta 5G signálem od O2. Zástupci operátora přislíbili, že kromě 35 stanic pokryjí také navazující tunely. Mobilní sítě páté generace nabízí v pražském metru také T-Mobile a Vodafone.

Foto: mif, Novinky

Mobilní telefony se SIM od Vodafonu mohou v metru přijímat 5G internet již od října.

Článek

5G signál bude ještě před novoročním přípitkem O2 nabízet svým zákazníkům na trase C v úseku Háje – Nádraží Holešovice, na trase B v úseku Českomoravská – Radlická a stanici Nové Butovice a dále na trase A v úseku Náměstí Míru – Dejvická.

Zástupci operátora navíc přislíbili, že v pokrývání metra 5G signálem budou pokračovat v roce 2021. Postupně by tak nejrychlejším mobilním standardem měly být pokryty všechny stanice na všech třech linkách. Bližší časový výhled ale operátor neupřesnil.

V Praze, Brně i v metru. T-Mobile spustil 5G internet

Mobil

5G připojení v metru nabízí od 1. listopadu také konkurenční T-Mobile, tehdy byl dostupný ale pouze v sedmi stanicích pražského metra na trase C – Roztyly, Chodov, Háje, Kačerov, Budějovická, Pankrác a Pražského povstání.

Postupně se ale mobilní sítě páté generace rozšiřují také u magnetového operátora, zkraje prosince tak bylo pokryto dalších 35 stanic a před koncem roku jich přibude dalších pět.

První byl Vodafone

Jako první nabídl svým zákazníkům v Česku mobilní sítě páté generace Vodafone. Nejmladší tuzemský operátor pokryl hned zkraje října celý úsek Dejvická až Muzeum na trase linky A, dále stanice na trase metra B v úseku Smíchovské nádraží až Českomoravská. Ještě během října přibyly také zastávky Chodov a Háje.

Postupně chce nejmladší český operátor 5G internetem pokrýt všechny stanice a tunely metra, stát by se tak mělo během příštího či přespříštího roku.

Příjem rychlejšího a modernějšího mobilního standardu není v Česku nijak zpoplatněn, přijímat jej mohou lidé, kteří vlastní 5G mobilní zařízení a SIM kartu podporující LTE.

Vodafone jako jeden z prvních operátorů pokryl pražské metro 5G signálem

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Mobilní operátoři lákají na 5G internet

Všichni tři tuzemští operátoři již spustili pro běžné zákazníky moderní 5G připojení. Mobilní sítě páté generace jsou však dostupné pouze v některých...

Čtvrtý mobilní operátor nebude

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pátek večer zveřejnil výsledky aukce kmitočtů pro stavbu rychlých mobilních sítí páté generace. Vítěznými uchazeči se...

Výběr článků

Načítám