Hlavní obsah

Přechod k jinému mobilnímu operátorovi bude kratší. Nižší bude také pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se sníží, zkrátí se také lhůta pro převod telefonního čísla. Předpokládá to novela o elektronických komunikacích, kterou ve středu hladce schválil Senát. Změny by měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku pomoci k poklesu cen. Předlohu ještě musí podepsat prezident.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi klesne podle novely z 20 % na 5 % z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nic nehradili.

Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora se zkrátí z 10 dnů zpravidla na 2 pracovní dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Česko se díky novým mobilním tarifům přiblížilo ostatním zemím EU

Mobil

Novela bude účinná od dubna příštího roku. Operátoři již dříve uváděli, že se změnami počítali.

Předloha také výslovně stanoví, že přenesení telefonního čísla je bezplatné. Operátor by ale mohl zpoplatnit vrácení nespotřebovaného kreditu. Vznikne také kalkulátor, díky němuž si budou klienti moct nezávisle porovnat ceny jednotlivých operátorů.

Srovnávací nástroj provozovaný Českým telekomunikačním úřadem by hodnotil také kvalitu služeb. Zákon také zavede sankce za nedodržení evropského nařízení o regulaci ceny za volání a za textové zprávy do zahraničí v rámci Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Související články

Vodafone zavře v Evropě 15 procent obchodů

Britský mobilní operátor Vodafone v Evropě uzavře asi 15 procent svých obchodů a některé z těch zbývajících zmodernizuje. Na brífinku v Düsseldorfu to...

Výběr článků

Načítám