Hlavní obsah

Poslanci kývli na novelu, která sníží pokuty za přechod k jinému operátorovi

Novinky, zpe
Praha

Novela zákona o elektronických komunikacích prošla v pátek ve Sněmovně třetím čtením. Předloha počítá se zkrácením doby přenesení telefonního čísla nebo se snížení pokuty za přechod k jinému mobilnímu operátorovi. Vláda si od změny slibuje větší konkurenci mezi operátory a tím snížení cen mobilních dat. Ceny dat ale určují operátoři.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček

Článek

Předlohu podpořilo 164 poslanců napříč politickým spektrem, proti nebyl nikdo.

Ministr průmyslu Karel Havlíček si od novely slibuje větší konkurenční prostředí, v němž by prý operátoři mohli snížit ceny dat.

Operátoři od léta postupně změnili datové tarify a začali nabízet i ty neomezené

Novela počítá například s tím, že by lidé mohli ukončit smlouvu s operátorem do dvou dnů a bez pokuty a také se zkrácením doby přenesení telefonního čísla z dnešních 10 dní na dobu dvou pracovních dnů. Změnit operátora by mělo být možné bez toho, aby člověk musel kontaktovat stávajícího operátora.

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi by měla klesnout na pět procent z ceny, která zbývá do data, kdy smlouva skončí. Po třech měsících trvání smlouvy by zákazník za vypovězení smlouvy neplatil žádnou pokutu.

Současný stav je takový, že pokud se zákazník rozhodne pro změnu mobilního operátora, musí zaplatit operátorovi 20 procent z ceny, která mu ještě zbývá zaplatit do data, kdy mu smlouva na dobu určitou končí, což se může vyšplhat až na tisíce korun.

Předlohu nyní posoudí senátoři.

Reklama

Výběr článků

Načítám