Hlavní obsah

Nové iPhony byly trefou do černého. Tržby Applu poprvé překonaly 100 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Čistý zisk americké společnosti Apple ve fiskálním prvním čtvrtletí stoupl o 29 procent na téměř 29 miliard USD (624,3 miliardy Kč) a tržby se poprvé dostaly nad hranici 100 miliard USD. Výsledky překonaly očekávání analytiků hlavně díky prodeji nových přístrojů iPhone a růstu prodeje v Číně. Vyplývá to z dnešního prohlášení společnosti.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Tržby za tři měsíce do 26. prosince stouply o 21 procent na 111,4 miliardy USD. Zisk na akcii činil 1,68 dolaru. Analytici očekávali zisk na akcii 1,41 dolaru při tržbách 103,28 miliardy USD.

Tržby z prodeje iPhonů stouply na rekordních 65,6 miliardy USD, analytici čekali tržby 59,8 miliardy USD. Naposledy byly tržby Applu z prodeje iPhonů rekordní v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2018, kdy činily 61,58 miliardy USD.

Apple přišel s dodávkami nejnovější řady iPhonů o několik týdnů později, než je u něj obvyklé. Větší počet modelů a nový vzhled zřejmě uspokojily zájemce o nové modely, zvláště v Číně, kde tržby firmy ve čtvrtletí vzrostly o 57 procent.

Situace se nezlepšila ani po dvou měsících, iPhony 12 Pro stále v obchodech chybí

Mobil

Co umějí nové iPhony?

Jednotlivé modely se od sebe liší především velikostí obrazovky. Nový iPhone 12 nabídne 6,1palcovou obrazovku, menší verze pak 5,4palcovou. Dvě velikostní provedení jsou k mání také u luxusnější edice Pro, konkrétně se iPhone 12 Pro pochlubí 6,1palcovým displejem a iPhone 12 Pro Max 6,7palcovým. Verze Pro jsou luxusnější a mají teleobjektiv navíc na zadní straně.

Design všech novinek se dramaticky liší od předchůdců. Apple se v podstatě vrací do éry populárního iPhonu 5, kde prim hrály ostré hrany kovového rámu místo zaoblených bočnic.

Řada skalních fanoušků jistě tuto designovou změnu uvítá, už jen kvůli tomu, že konstrukce je lehčí, tenčí a v podstatě i menší.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12.Video: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12

Nárůst výkonu je u další generace iPhonů považován prakticky již za samozřejmost. Zástupci amerického počítačového gigantu se nicméně pochlubili tím, že pracovní tempo je tak svižné, že na jablečných telefonech poběží například i League of Legends, což je populární videohra designovaná primárně pro klasické počítače. Tím dal Apple jasně najevo, jak dramaticky výkon narostl. Je to zásluha čipu Apple A14 Bionic, který mají všechny čtyři novinky.

Ze všech čtyř novinek je verze 12 mini nejlevnější, případní zájemci za ni zaplatí 21 990 Kč. Tři tisíce korun si pak lidé připlatí za iPhone 12 (24 990 Kč). U variant se slůvkem Pro v názvu jsou vcelku pochopitelně cenovky ještě vyšší, konkrétně 29 990 Kč (iPhone 12 Pro) a 33 990 Kč (12 Pro Max).

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 Pro

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 a 12 mini

Posilovaly také iPady

Vysoký byl ve čtvrtletí také prodej laptopů Mac a iPadů. Zájem o ně vyvolal hlavně nárůst práce a studia z domova kvůli pandemii.

Apple je největší americkou veřejně obchodovanou firmou podle tržní kapitalizace. Jeho hodnota je 2,4 bilionu USD. Akcie Applu v reakci na zprávu mírně klesly, od poloviny ledna si však již připsaly téměř 12 procent. Investoři loni přehodnocovali ocenění Applu. Akcie firmy se často obchodují v nižším poměru mezi tržní cenou akcie a ziskem než u konkurentů kvůli vysoké závislosti Applu na iPhonech. Tento poměr však loni vzrostl, stejně jako hodnota jiných velkých technologických firem, napsala agentura Reuters.

Představení tabletu Apple iPad Air (2020)Video: Archív výrobce

Nový Macbook ProVideo: Novinky

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám