Hlavní obsah

Zájem o nové iPhony 12 je výrazně větší než o předchozí jedenáctky

Novinky, huj

Nové iPhony 12 jsou již od loňského podzimu nedostatkovým zbožím, platí to tedy především pro dva pokročilejší modely – 12 Pro a 12 Pro Max. Apple však o prodejních číslech doposud mlčel. Analytická agentura Counterpoint Research však nyní zveřejnila první statistiky prodejů, které jasně ukazují, že zájem o dvanáctky výrazně překonává své předchůdce.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Analýza sice reflektuje pouze situaci na americkém trhu za prvních šest týdnů prodeje, ale i přesto má důležitou informační hodnotu. Velmi podobná totiž budou data také na dalších světových trzích.

Podle statistik překonaly ve zmiňovaném období iPhony 12 předchozí jedenáctky prakticky každý týden, více se prodávaly iPhony 11 pouze v druhém týdnu. Jedním dechem je ale nutné dodat, že dvanáctky hned ve dvou týdnech překonaly své předchůdce v prodejích více než dvojnásobně.

Zkraje ledna se na všechny nedostane. Zájem o špičkové iPhony neutichá

Mobil

Po sečtení všech dat se tak dostaneme k výsledku, podle kterého se iPhony 12 prodávají zhruba o 20 procent lépe než předchozí generace. O které modely je největší zájem, nicméně není z analýzy patrné.

V obchodech je možné objednávat čtyři různé modely. Již v říjnu se začaly prodávat dva jablečné smartphony – základní iPhone 12 a varianta pro náročnější uživatele iPhone 12 Pro. O měsíc později se pak na pultech obchodů objevily zbylé dva kousky – iPhone 12 mini a iPhone 12 Pro Max.

Ze všech čtyř novinek je verze 12 mini nejlevnější, případní zájemci za ni zaplatí 21 990 Kč. Provedení 12 Pro Max startuje na částce 33 990 Kč. Dva dříve představené jablečné smartphony se nabízejí od 24 990 Kč (iPhone 12), respektive od 29 990 Kč (iPhone 12 Pro).

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12.Video: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12.

Co novinky umí?

Jednotlivé modely se od sebe liší především velikostí obrazovky. Nový iPhone 12 nabídne 6,1palcovou obrazovku, menší verze pak 5,4palcovou. Dvě velikostní provedení jsou k mání také u luxusnější edice Pro, konkrétně se iPhone 12 Pro pochlubí 6,1palcovým displejem a iPhone 12 Pro Max 6,7palcovým. Verze Pro budou luxusnější a budou mít teleobjektiv navíc na zadní straně.

Design všech novinek se dramaticky liší od všech předchůdců. Apple se v podstatě vrací do éry populárního iPhonu 5, kde prim hrály ostré hrany kovového rámu místo zaoblených bočnic. Řada skalních fanoušků jistě tuto designovou změnu uvítá, už jen kvůli tomu, že konstrukce je lehčí, tenčí a v podstatě i menší.

Nárůst výkonu je u další generace iPhonů považována prakticky již za samozřejmost. Zástupci amerického počítačového gigantu se nicméně pochlubili tím, že pracovní tempo je tak svižné, že na jablečných telefonech poběží například i League of Legends, což je populární videohra designovaná primárně pro klasické počítače. Tím dal Apple jasně najevo, jak dramaticky výkon narostl. Je to zásluha čipu Apple A14 Bionic, který mají všechny čtyři novinky.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 Pro.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 12 a 12 mini.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám