Hlavní obsah

Nejvýkonnějším mobilem je Huawei Mate 40 Pro. Na trůnu se ale neohřeje dlouho

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na přelomu loňského a letošního roku se na samý vrchol žebříčku nejvýkonnějších smartphonů vyšplhal model Mate 40 Pro od společnosti Huawei. Sesadil tak z pomyslného trůnu herní model ROG Phone 3 z dílny Asusu, který kraloval přístrojům s operačním systémem Android několik měsíců. Vyplývá to z hodnocení benchmarkové utility AnTuTu.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Článek

Utilita AnTuTu je využívána v různých koutech světa v měření výkonu telefonů a tabletů. Tato aplikace je zajímavá především tím, že testy často dělají samotní uživatelé, vzorek nasbíraných dat tak nepochází pouze z jednoho konkrétního telefonu, ale v ideálním případě z tisíců různých přístrojů.

Z naměřených výsledků se pak dělá průměr, podle kterého se následně sestavuje tabulka s nejrychlejšími smartphony na světě.

Nejvýkonnějším mobilem je ROG Phone 3. Letos už pokořen nebude

Mobil

Podle aktuálního hodnocení získal Huawei Mate 40 Pro 657 784 bodů, což s více než desetitisícovým odskokem stačí na první místo. Druhá příčka patří modelu iQOO Neo3 (646 016 bodů) a teprve až třetí modelu ROG Phone 3 (630 307 bodů).

Z prvenství se ale patrně model od společnosti Huawei nebude radovat příliš dlouho, neboť už zkraje tohoto roku se na pultech obchodů objeví nové vlajkové lodi konkurenčních výrobců, které budou disponovat výkonným čipsetem Snapdragon 888. A ten by měl nabídnout ještě citelně vyšší výkon.

Foto: archív výrobce

ROG Phone 3

Co umí Huawei Mate 40 Pro?

Design přístroje od společnosti Huawei působí velmi moderně, což je dáno tzv. vodopádovým efektem hran. Dotyková obrazovka se přes ně přehnula až o 88°. Zakřivená obrazovka nabízí úhlopříčku 6,8 palce a rozlišení 2772 x 1344 obrazových bodů. Jde mimochodem o OLED panel s věrným barevným podáním, který nabízí 90Hz obnovovací frekvenci.

Navzdory elegantní konstrukci je Mate 40 Pro poměrně odolným zařízením, splňuje certifikaci IP68. Nevadí mu tedy voda ani prach. Barevných variant bude existovat celá řada, pro Evropu je nicméně určena pouze černá a perleťově stříbrná.

Praktické je, že přístroj lze ovládat i bezdotykově prostřednictvím funkce zvané Chytrá gesta. Stačí jednoduše najet rukou nad telefon, čímž se uvede do chodu.

Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Srdcem nové vlajkové lodi je procesor Kirin 9000 5G, který by měl být ekvivalentem těch nejlepších Snapdragonů. Vyráběn je pokročilou 5nm technologií, díky níž by měl být velmi výkonný i při zachování nízké spotřeby, respektive dlouhé výdrže baterie. Ta má mimochodem kapacitu 4400 mAh. V Česku bude dostupná varianta s 8GB pamětí a 256GB úložištěm.

Tím nejzajímavějším jsou dozajista použité fotoaparáty – podle renomovaného serveru DxOMark totiž v současnosti neexistuje model, který by měl kvalitnější fotografickou výbavu. U novinky nalezneme na zadní straně čtyři objektivy, jsou elegantně ukryty v černém kruhu, a to včetně blesku. Na vývoji fotografické soustavy se opět podílela známá firma Leica, která se proslavila především výrobou vlastních fotoaparátů.

Nejlepším fotomobilům už nekraluje Xiaomi, do čela žebříčku se vyhoupl Huawei

Mobil

Osekaný Android

Nová vlajková loď společnosti Huawei běží na Androidu 10 s nadstavbou EMUI 11. Kvůli americkým sankcím ale nemá přístup k některým službám Googlu, vše potřebné ale nahrazuje službou HMS (Huawei Mobile Services) a obchodem s aplikacemi AppGallery.

Je to sice hendikep, ale pokud vysloveně nevyžadujete služby od Googlu, zas takové omezení to není. Nabídka aplikací se totiž v AppGallery v posledních měsících značně rozrostla. Huawei dokonce nabízí i vlastní mapy a navigaci Petal Maps, která staví na datech od TomTomu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám