Hlavní obsah

Nejdůležitější mobilní trh loni klesl o více než 20 procent

– Šanghaj

Čína je pro řadu výrobců chytrých telefonů nejdůležitějším trhem. Dokonce i Apple zde prodává více než v USA. Čerstvě zveřejněná data o prodeji smartphonů na tomto klíčovém trhu ale výrobcům rozhodně radost neudělají, loni totiž odbyt klesl o 20,4 procenta. Výrobci spotřebitelům dodali zhruba 296 milionů přístrojů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila čínská Akademie informačních a komunikačních technologií (CAICT).

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle státem podporovaného institutu CAICT pokles odráží nejen dopady koronavirové krize na dodavatelský řetězec a poptávku, ale i skutečnost, že spotřebitelům nyní trvá déle, než se svůj telefon rozhodnou vyměnit za nový model.

Pokles odbytu smartphonů v Číně vloni prudce zrychlil z předloňských čtyř procent. Dodavatelé chytrých telefonů přitom začátkem loňského roku doufali v oživení poptávky díky zájmu čínských spotřebitelů o mobilní sítě páté generace (5G). V první polovině roku ale čínské značky Oppo, Vivo a Xiaomi zaznamenaly prudký pokles dodávek, upozornila agentura Reuters.

Xiaomi pokořilo v prodejích Apple, dodávky mobilů vzrostly téměř o polovinu

Mobil

Největší čínský výrobce smartphonů Huawei sice v prvním pololetí pokračoval ve zvyšování podílu na domácím trhu, ve druhé polovině roku ale firmu zasáhly potíže s dodávkami součástek v důsledku obchodních restrikcí ze strany Spojených států.

Přední domácí konkurenti Oppo, Vivo a Xiaomi proto začali zvyšovat produkci v naději, že si zvýší tržní podíl na úkor Huawei. Americká společnost Apple navíc na podzim uvedla na čínský trh své první telefony, které dokážou využívat mobilní sítě páté generace.

Zájem o 5G telefony vzrostl před Vánocemi o stovky procent

Vánoce

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám