Hlavní obsah

Nefunkční internet, předinstalovaný virus. Levné mobily se mohou prodražit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při nákupu telefonu v zahraničí či od pochybných tuzemských obchodů, které fungují v podstatě jako překupníci, mohou lidé ušetřit klidně i několik tisíc korun. Nakonec se jim ale může takový nákup pěkně prodražit, protože přístroj nebude fungovat v tuzemských podmínkách korektně, případně může obsahovat již předinstalovaný virus, který uživatele připraví peníze.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejnižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. Na to by měli lidé myslet, když vybírají nový přístroj. Pochopitelně to neplatí pouze o chytrých telefonech, ale také o další elektronice. V dnešním článku se ale zaměříme na problémy smartphonů, se kterými se tuzemští uživatelé skutečně setkali.

Podezřele levné nabídky se totiž zpravidla týkají chytrých telefonů, které nejsou určeny pro český trh. Na nejrůznějších bazarech, ale klidně také v reálných obchodech, se tak mohou objevit přístroje, jež v tuzemských sítích fungují omezeně. S takovým telefonem si sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Nejrozšířenější mobilní virus funguje jako obálka, šíří další škodlivé kódy

Bezpečnost

Ještě horší ale je, pokud mají telefony nějakou extra výbavu navíc. Různé antivirové a bezpečnostní firmy totiž pravidelně upozorňují především na rizika spojená s chytrými telefony exotických značek pořízenými mimo běžné prodejní kanály. V celé řadě případů se totiž ukázalo, že takové přístroje měly upravený operační systém, který obsahoval škodlivé kódy.

„Rizika spojená se škodlivým softwarem, který je zanesen přímo v operačním systému telefonu (a tedy jen velmi těžko odhalitelný), jsou opravdu velká a mohou majitele takových telefonů stát hodně peněz. Zkušenosti navíc ukazují, že uživateli takto napadených telefonů jsou nejčastěji senioři a děti,“ prohlásil Radek Šichtanc, ředitel pro bezpečnost O2.

Právě na operátory se totiž zákazníci často obracejí, pokud jejich telefony nefungují korektně. „Nejtypičtějším projevem aktivit škodlivého softwaru v telefonu je zobrazování reklam v různých aplikacích i přímo v operačním systému. Podvodníci vydělávají na prodeji těchto reklamních ploch a pro majitele napadených telefonů je používání zařízení kvůli neustále vyskakujícím a obtěžujícím reklamám velmi nepříjemné,“ konstatoval Šichtanc.

„Dalším způsobem, jak podvodníci zneužívají napadené telefony, je získávání osobních dat jejich majitelů. Špehování lidí prostřednictvím jejich telefonů začne být opravdu nebezpečné, když se podvodníkům podaří získat přístupové údaje k různým službám, nebo dokonce ukrást údaje z platebních karet,“ podotkl Šichtanc.

Desítky zavirovaných mobilů každý týden

Takto zavirovaný telefon přitom není nijak výjimečný, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Každý měsíc se v síti O2 objeví několik desítek problémových telefonů z volného prodeje, velmi pravděpodobně napadených nějakým typem škodlivého softwaru – ať už přímo z výroby, nebo prostřednictvím instalace podvržených aplikací,“ varoval Šichtanc.

Několikrát týdně podle něj operátor zaznamenává z takových telefonů podezřelý provoz, kdy tato zařízení odesílají SMS nebo telefonují na čísla v exotických zemích s velmi vysokými tarify. „Takový podvod bohužel majitelé napadených telefonů zjistí až při měsíčním vyúčtování, kde najdou i několikasetkorunový doplatek nad svůj běžný paušál,“ uzavřel Šichtanc.

Vhodné je tedy telefony nakupovat výhradně z ověřených zdrojů a nenechat se zlákat pouze nejnižší cenou. Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam.cz. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Reklama

Výběr článků

Načítám