Hlavní obsah

Mobilní síť bude i na Měsíci, pro NASA ji postaví Nokia

– Helsinky
Novinky, Ondřej Husák

Operátoři se neustále předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí mobilním signálem – neplatí to přitom pouze pro Česko, ale pochopitelně i pro další státy. V budoucnu možná stejný souboj vypukne také na Měsíci. Už nyní tam totiž americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) plánuje vůbec první mobilní síť postavit.

Foto: ESA/Foster + Partners

Vizualizace měsíční základny

Článek

O ambiciózním plánu informovala finská Nokia. Právě tento evropský podnik totiž získal od NASA zakázku na výrobu na výstavbu první sítě pro bezdrátovou komunikaci na Měsíci. V praxi by přitom mělo jít o tradiční síť čtvrté generace (4G), která se běžně používá například i v Česku. Slouží nejen k přenosu hlasových hovorů a textových zpráv, ale také k šíření mobilního internetu.

NASA si však stanovila podmínku, že celá síť musí jít v budoucnu modernizovat na 5G. Astronauti by díky tomu získali rychlé mobilní připojení, jehož výstavba je již v plném proudu i na planetě Zemi.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

Nokia za stavbu první měsíční mobilní sítě získá od NASA 14,1 milionu USD (328 milionů Kč). Různé technologie budou na nejbližší přirozenou družici Země nicméně dodávat i další společnosti – celkem by jich mělo být 12.

NASA má na výstavbu technologického zázemí vyčleněno celkem 370 milionů dolarů, tedy v přepočtu 8,6 miliardy Kč.

Projekt Artemis

Vybudování mobilní sítě je součástí snah americké vesmírné agentury vrátit na nejbližší přirozený satelit naší planety lidi. Podle současných plánů by se tak mělo stát do roku 2024.

V současnosti jsou již v plném proudu práce na projektu Artemis, jehož cílem je dopravit lidskou posádku na Měsíc. To by měl být první krok v osidlování Měsíce. Zajímavostí je, že součástí posádky bude poprvé žena.

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Mobil

Reklama

Výběr článků

Načítám