Hlavní obsah

Mobilní operátoři lákají na 5G internet

Novinky, Miloslav Fišer

Všichni tři tuzemští operátoři již spustili pro běžné zákazníky moderní 5G připojení. Mobilní sítě páté generace jsou však dostupné pouze v některých lokalitách. Co od nového internetového standardu mohou čekat běžní uživatelé?

Foto: Novinky

Podporu 5G nabízejí jen některé telefony, na snímku je Samsung Galaxy Note20 Ultra.

Článek

5G připojení by mělo představovat ve vývoji stejný skok, jaký představoval přechod ze 3G na 4G. Uživatelé si polepší opět v rychlosti – během ukázkových testů operátoři naměřili hodnoty okolo 2 Gb/s. Přenosové rychlosti nového mobilního standardu jsou tedy ve srovnání se 4G až desetkrát rychlejší.

Pevná připojení – například přes pevnou linku nebo kabel – přitom v současnosti nabízejí rychlosti v řádech stovek Mb/s. Ty nejrychlejší pak zpravidla 1 Gb/s.

5G internet přinese rychlejší připojení napříč celou republikou.

5G internet nabídlo již před letními prázdninami svým zákazníkům O2. Lidé jej mohou využívat v širším centru Prahy a také ve středočeském Kolíně. O rozšíření do dalších měst rozhodne nicméně až plánovaná aukce kmitočtů, kterou organizuje Český telekomunikační úřad. Právě uvolněné frekvence totiž budou určeny pro mobilní sítě páté generace.

Rychlý internet i v metru

Čekat na výsledky aukce však nechtěl Vodafone. Přišel na způsob, jak lidem rychlý internet zprostředkovat i bez toho, aby potřeboval volné frekvence. Začal v tuzemsku využívat technologii Dynamic Spectrum Sharing (DSS), která na frekvenci 1800 MHz dovede zajistit dynamické sdílení frekvencí mezi 4G a 5G sítí podle aktuálních potřeb.

V praxi to znamená, že celá nabízená šířka pásma bude rozdělena podle toho, kolik uživatelů se k danému vysílači připojí. Pro využívání 5G sítí musí mít lidé samozřejmě telefon, který je s tímto standardem kompatibilní.

Díky tomu Vodafone pokryl nejen některé části pražského města, ale také hned pět měst – Prahu, Brno, Karlovy Vary, Ústí nad Labem a Jeseníky. Připojení samozřejmě nemusí být dostupné v celém městě, další pokrytí by mělo nicméně postupně přibývat.

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Mobil

Nejširší pokrytí

V širším centru Prahy a Brna spustil 5G internet na začátku listopadu také T-Mobile. Magentový operátor se chlubí tím, že má v centrech dvou nejlidnatějších měst v zemi zatím nejširší 5G pokrytí. Od začátku listopadu se o provoz mobilní sítě páté generace stará 180 vysílačů. Jejich počet vzroste do konce roku na 335 základnových stanic.

Zákazníci mohou od neděle připojení využívat také v sedmi stanicích pražského metra na trase C, Roztyly, Chodov, Háje, Kačerov, Budějovická, Pankrác a Pražského povstání.

Podle dosavadních plánů magentového operátora bude navíc počátkem prosince pokryto třicet stanic na všech trasách, a do konce roku pak přibyde dalších pět. Ještě před koncem roku přitom T-Mobile slíbil pokrytí čtvrtiny populace Prahy a Brna.

5G internet mohou využívat všichni zákazníci jednotlivých operátorů ve zmiňovaných lokalitách. Příjem rychlejšího a modernějšího mobilního standardu je však podmíněn telefonem, který umí s mobilními sítěmi páté generace pracovat. Zpravidla jde o modely vyšší cenové třídy.

Aukci kmitočtů pro 5G internet napadli všichni čeští operátoři

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám