Hlavní obsah

Huawei si může oddechnout. Vláda USA prodloužila licenci pro obchodování

Washington

Americká vláda v pondělí prodloužila o 90 dní licenci, která umožňuje americkým podnikům obchodovat s čínským výrobcem telekomunikačních zařízení Huawei. Informovala o tom agentura Reuters. Spojené státy čínskou firmu obviňují z krádeží technologií a špionáže pro Peking, což Huawei popírá.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Washington v květnu zařadil společnost Huawei na černou listinu. Následně však americké ministerstvo obchodu umožnilo firmě nakupovat některé americké zboží, aby zmírnilo dopady na její zákazníky, z nichž mnozí provozují komunikační sítě na americkém venkově, napsala agentura Reuters. O dalších 90 dní prodloužilo americké ministerstvo obchodu licenci 19. srpna.

Sankce nás drtí, přiznala poprvé Huawei

Mobil

Čínský technologický gigant je největším výrobcem telekomunikačních zařízení a druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval již dříve český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že mohou být zneužity. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Související články

Huawei zřejmě dostane v Česku zelenou

Čínská společnost Huawei navzdory loňskému bezpečnostnímu varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zřejmě nebude v ČR...

Výběr článků

Načítám