Hlavní obsah

Britská ARM bude znovu spolupracovat s čínskou Huawei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský výrobce počítačových čipů ARM bude znovu spolupracovat s čínskou společností Huawei. S odvoláním na mluvčí ARM to v pondělí uvedla agentura Reuters. Právníci firmy došli k závěru, že čipová technologie ARM je britského původu, a spolupráce tedy neporušuje americké sankce vůči Huawei. Čínský technologický gigant je největším výrobcem telekomunikačních zařízení a druhým největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Vybavení ARM Huawei používá při výrobě procesorů do svých telefonů.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Logo Huawei

Článek

ARM, kterou vlastní japonská Softbank, pozastavila spolupráci s čínskou společností, když americká vláda zařadila Huawei na černou listinu. Spojené státy čínskou firmu obviňují z krádeží technologií a špionáže, což Huawei popírá.

Americké ministerstvo obchodu 19. srpna čínské společnosti prodloužilo o 90 dní výjimku, která jí umožňuje nakupovat komponenty od amerických výrobců. Příští měsíc ale Huawei přístup k některým z nich ztratí, napsal Reuters. Dodávky čipové technologie ARM výrobci čipů HiSilicon, jehož vlastníkem je Huawei, tak umírní tlak, který na firmu Washington vyvíjí.

IFA 2019: Huawei ukázal svůj nejvýkonnější procesor, láká na 5G internet

Hardware

Omezení závislosti na amerických technologiích

Vlastní čipové sady společnosti Huawei, jako je Kirin 990 anebo Ascend 910 AI, vycházejí z čipové architektury ARM. Jsou pokládány za příklad toho, jak se čínská firma snaží omezit závislost na amerických technologiích.

"(Řady procesorů) ARMv8 a v9 jsou původem britské technologie," uvedla mluvčí britské společnosti.

Společnost Huawei navzdory americkým sankcím zvýšila ve třetím čtvrtletí tržby meziročně o 24,4 procenta na 610,8 miliardy jüanů (přes dva biliony korun).

Technologičtí giganti dávají od Huawei ruce pryč

Google v reakci na přidání společnosti Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu uvedl, že přestane do nových přístrojů dodávat některý klíčový software. U chystaných produktů by tak nemusely být dostupné všechny služby – například Play Store, Gmail a YouTube nebo Google Mapy.

Omezení ze strany Googlu není pro Huawei jediný problém. Kvůli celé bezpečnostní kauze dávají od čínského výrobce ruce pryč také další technologické giganty. Jsou mezi nimi společnosti Intel, Qualcomm, Xilinx či například Broadcom. Informovala o tom agentura Bloomberg s tím, že napětí mezi USA a Čínou kvůli tomu graduje.

Intel je v současnosti největším výrobcem procesorů na světě, i když se soustředí primárně na stolní počítače a servery. Qualcommu patří prvenství mezi mobilními čipsety. Xilinx prodává programovatelné čipy používané v síti a Broadcom je dodavatelem přepínacích čipů, ale například patří také k největším výrobcům BlueTooth a WiFi čipů na světě.

V nabídkách těchto společností je ovšem celá řada dalších klíčových komponent, které jsou nezbytné k výrobě smartphonů.

Šéf Huawei pro technologie mobilních sítí páté generace (5G) Jang Čchao-pin před zveřejněním hospodářských výsledků upozornil, že firma upravila svůj dodavatelský řetězec tak, aby dokázala plně vyhovět požadavkům klientů síťových zařízení i bez součástek ze Spojených států.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám