Hlavní obsah

Francie Huawei nezakáže, ale provozovatele od čínských technologií odrazuje

Paříž

Francie čínskou telekomunikační společnost Huawei nezakáže, francouzské provozovatele mobilních sítí páté generace (5G) ale bude od spolupráce s ní odrazovat. Deníku Les Echos to řekl ředitel francouzské agentury pro kybernetickou bezpečnost (ANSSI) Guillaume Poupard.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

"Mohu říct, že naprostý zákaz tady nebude," poznamenal Poupard. "Ale provozovatele, kteří (zařízení) od Huawei v současnosti nepoužívají, budeme podněcovat, aby k němu nepřecházeli," pokračoval.

K vyloučení čínského telekomunikačního giganta z budování západních mobilních sítí nové generace vyzvala své spojence vláda Spojených států. Peking obvinila, že je používá ke špionáži. Huawei obvinění dlouhodobě odmítá.

Huawei a 5G sítě v Británii? Chce to prověřit, zní z NATO

Internet a PC

S Huawei už spolupracují dva ze čtyř francouzských operátorů - Bouygues Telecom a SFR. Státem kontrolovaný Orange si vybral evropské konkurenty čínské firmy, společnosti Nokia a Ericsson.

"Těm, kteří Huawei už používají, udělujeme povolení na období od tří do osmi let," uvedl Poupard. Ti operátoři, kteří zatím výslovné povolení používat pro sítě 5G vybavení od Huawei neobdrželi, mají podle něj počítat s tím, že jejich žádost byla zamítnuta. Dodal, že rozhodnutí je motivováno ochranou francouzské nezávislosti a nikoli nepřátelstvím vůči Číně.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

S překážkami se Huawei potýká i v Británii. Zprávy, že úřady, které firmě v lednu povolily omezenou roli v budování budoucí sítě 5G, mění pod tíhou amerických sankcí proti Huawei názor a mohly by její zapojení zakázat, přinesl list The Sunday Telegraph. Britský ministr kultury Oliver Dowden je odmítl komentovat, nicméně řekl, že rozhodnutí Británie "není vytesané do kamene".

Před používáním softwaru i hardwaru Huawei varoval předloni i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Premiér Andrej Babiš poté úřadu vyčetl, že varování vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. Šéf NÚKIB Dušan Navrátil byl do roka z čela úřadu odvolán.

Nejlevnější 5G mobil stojí 12 990 korun

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám