Hlavní obsah

5G sítě pomohly, Xiaomi rostly výnosy i v době pandemie

Šanghaj

Většina výrobců chytrých telefonů nemá žádný důvod k oslavám, pandemie koronaviru totiž citelně srazila prodeje jejich přístrojů. Společnost Xiaomi však nyní oznámila, že poptávka po jejích přístrojích naopak rostla – zájem byl především o modely s podporou 5G sítí. Díky tomu ohlásil čínský podnik vyšší čtvrtletní výnosy.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 10 Pro

Článek

Čínské společnosti Xiaomi klesl v prvním čtvrtletí zisk o třetinu na 2,16 miliardy jüanů (7,6 miliardy Kč) kvůli snížení hodnoty investic do jiných společností. Tržby se nicméně zvýšily o 13,6 procenta na 49,7 miliardy jüanů (173,9 miliardy Kč). Překonaly tak odhady analytiků.

Firmě se podařilo zvýšit tržby navzdory pandemii způsobené koronavirem, která narušila dodavatelské řetězce a snížila celkovou poptávku po chytrých telefonech. Růst Xiaomi připisuje hlavně zájmu o přístroje 5G v Číně a zvýšení poptávky v zahraničí.

Měsíce čekání jsou u konce, špičkový fotomobil přišel s levnější posilou

Mobil

Apple i Samsung očekávají těžké období

„Naše výroba v pevninské Číně se z velké části obnovila a poptávka po chytrých telefonech rychle oživila,” uvedla firma v prohlášení. Zpráva Xiaomi je v kontrastu s konkurenčními společnostmi Apple a Samsung, které obě varovaly, že mají před sebou těžké období.

Hlavní podíl na výnosech firmy má prodej chytrých telefonů. Xiaomi však také prodává internetovou reklamu a další spotřebitelský hardware. V posledních několika letech čelí Xiaomi na domácím trhu silné konkurenci od větší firmy Huawei. Čínský trh s chytrými telefony také klesá. Xiaomi a jiní menší čínští konkurenti proto obrátili svůj zájem na zahraniční trhy, aby vykompenzovali slabší výkon doma.

Dodávky Xiaomi spotřebitelům v Číně v prvním čtvrtletí klesly podle údajů výzkumné společnosti Canalys meziročně o více než čtvrtinu. Prodej chytrých telefonů v zemi se přitom ve stejném období snížil o 18 procent. V březnu však firma uvedla, že vidí signály oživení prodeje v Číně, napsala agentura Reuters.

Konspirační teorie o 5G a covidu-19 zaplavují internet

Internet a PC

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám