Hlavní obsah

Chytré telefony zlevnily o tisíce korun

Na nákup chytrého telefonu patrně nebude příhodnější doba. U celé řady modelů je totiž možné ušetřit klidně i několik tisíc korun. Všechny nabídky ale nemusí být tak výhodné, jak se může na první pohled zdát.

Chytrý telefon Apple iPhone SEVideo: archív výrobce

 
Článek

Co způsobilo tak markantní propad cen? Své samozřejmě udělaly povánoční výprodeje, nezanedbatelný podíl na atraktivnějších cenovkách má také mobilní veletrh Mobile World Congress (MWC), který se bude konat už na konci února tradičně ve španělské Barceloně.

Na něm totiž výrobci z celého světa pravidelně představují nové chytré telefony pro nadcházející měsíce. Prodejci se tak logicky snaží zbavit se skladových zásob dříve, než na trh přijdou atraktivnější modely.

Pozor na neduhy

Nové modely přinesou dle očekávání vyšší výkon a kvalitnější fotoaparáty. Jak moc se nová generace proti té loňské posune, můžeme jen spekulovat. Pokud nepotřebujete poslední výkřiky moderní techniky, mohou vás zaujmout zlevněné modely z loňského roku.

U špičkových přístrojů jsou slevy nejmarkantnější, zpravidla jde o několik tisíc korun. U levnějších modelů se slevy pohybují spíše v řádech stokorun, i když i zde je možné narazit na výjimky.

Nabídka levných 5G telefonů se rozrůstá. Další želízko v ohni má TCL

Mobil

Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz. Na něm stačí do vyhledávače zadat název požadovaného telefonu, případně ještě hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný k okamžitému vyzvednutí nebo jakou má barvu.

Ale pozor, nižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být určeny pro český trh, což může přinést celou řadu problémů. Problém to může představovat nejen při případné reklamaci, ale i při běžném používání – některé modely například nemusí fungovat v moderních 5G sítích.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Na zmiňovaných nákupních rádcích naleznou zájemci o nové přístroje uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

5G jako budoucnost

V každém případě se vyplatí zaměřit se na modely, které jsou vybaveny standardem 5G. Tuzemští operátoři se totiž nechali již loni slyšet, že chtějí mít pokrytou celou republiku mobilními sítěmi páté generace nejpozději do konce roku 2025.

Mobilní sítě 5G poskytují přenosovou rychlost až 1 Gb/s, vynikají minimální latencí na úrovni 1 ms a dostupností v řádu 99,999 procenta. V případě LTE sítí to přitom bylo pouze okolo 150 Mb/s.

Zájem o 5G telefony raketově roste

Mobil

V současnosti se pokrytí liší podle operátora. „5G síť je nyní dostupná pro celých 60 procent populace, už v listopadu padla hranice 50 procent. Vodafone je tak jasným tuzemským 5G lídrem,“ prohlásil již v polovině prosince mluvčí Vodafonu Ondřej Luštinec.

Loni pokryl T-Mobile 5G sítí 25 procent obyvatelstva. V září se magentový operátor pochlubil tím, že spustil 270 dalších 5G vysílačů, v Česku jich tak má již více než 600. O2 nabízí mobilní sítě 5G v polovině Prahy a ve zhruba dalších 70 městech.

Xiaomi 11T Pro: prémiová třída

Fanoušci značky netrpělivě vyhlížejí nové smartphony s číslovkou 12 v názvu. I loňské modely ale mají rozhodně co nabídnout – stále totiž patří k těm nejvýkonnějším přístrojům na trhu, a navíc se chlubí i povedenými fotoaparáty.

To je případ i modelu Xiaomi 11T Pro, který představoval ještě v druhé polovině loňského roku to nejlepší v nabídce tohoto výrobce. Vzhledem k tomu, že nikdo neví, kdy se dvanáctky objeví na pultech obchodů, jde v současnosti o vrchol nabídky značky Xiaomi.

Foto: archív výrobce

Xiaomi 11T Pro

I když je cena tohoto modelu daleko atraktivnější, v některých ohledech překonává dokonce i nejnovější iPhony 13 od Applu. Řeč je například o extrémně rychlém 120W nabíjení, kdy zcela vybitý telefon dobijete na 100 % za pouhou čtvrthodinu.

Díky osmijádrovému procesoru Qualcomm Snapdragon 888 má tento čínský smartphone dost výkonu i pro nejmodernější aplikace a hry, dále je k dispozici 8 GB operační paměti a 128 nebo 256GB úložiště. Rychlý 120Hz displej má úhlopříčku 6,67“ a rozlišení Full HD+.

Vzadu nalezneme trojitý fotoaparát, kdy hlavní optika nabízí rozlišení 108 MPx. Dalším v řadě je 8MPx ultraširokoúhlá kamera a 5MPx makro fotoaparát. Vepředu se nachází 16MPx selfie kamera.

  • Cena v listopadu: 15 990 Kč (128 GB); 16 990 Kč (256 GB)
  • Cena v lednu: 13 990 Kč (128 GB); 14 990 Kč (256 GB)

Nokia X10: čistý Android

Nokia X10 tak trochu mate svým tělem. Při pohledu na technické parametry by si totiž většina uživatelů patrně řekla, že hardwarová výbava je spíše podprůměrná. Přece jen procesor Snapdragon 480 nalezneme také u levnějších modelů.

Nokia nicméně, stejně jako v případě svých ostatních modelů, vsadila na perfektně optimalizovaný systém Android. Jde v podstatě o jeho čistou podobu bez zbytečných grafických výstřelků. Díky tomu telefon reaguje velmi svižně, v podstatě se tak pracovním tempem vyrovná konkurentům, kteří mají výkonnější čipy.

Foto: archív výrobce

Nokia X10

Rozdíl ve výkonu poznáte snad jen ve chvíli, kdy začnete hrát hry. Ty se kvůli slabšímu čipu spouštějí trochu pomaleji. Na 6,67palcovém displeji s Full HD+ si nicméně můžete zahrát prakticky všechny moderní tituly. Operační paměť o velikosti 6 GB doplňuje 64GB úložiště.

Velmi zajímavý je i vzhled, i když se nemusí líbit každému. Na rozdíl od většiny konkurentů totiž výrobce vsadil na záda z matného plastu. Díky tomu telefon vypadá zajímavě a neokoukaně, navíc na zadní straně neulpívají otisky prstů.

  • Cena v listopadu: 8290 Kč (128 GB)
  • Cena v lednu: 5990 Kč (128 GB)

Realme GT Neo 2: solidní výkon

Srdcem telefonu Realme GT Neo 2 je osmijádrový procesor Snapdragon 870 5G, který navíc obsahuje speciální mód GT Mode 2.0. Ten dovede optimalizovat hry, tak aby fungovaly co možná nejplynuleji. V praxi totiž zvyšuje výkon procesoru i dotykovou frekvenci obrazovky. Ta může dosahovat až 600 Hz.

Přístroj je mimochodem vybaven HDR 10+ displejem s technologií E4 AMOLED. Úhlopříčka činí 6,62 palce a rozlišení 2040 x 1080 obrazových bodů. Panel se chlubí 120Hz obnovovací frekvencí a vysokým jasem 1300 nitů.

Foto: archív výrobce

Realme GT Neo 2 5G

Podle zvolené varianty úložného prostoru se liší také barva telefonu. Obě provedení jsou k dispozici v černé barvě, levnější verze pak navíc v modré a dražší v zelené barvě. Všechny verze mají na zadní straně nanesených sedm nanovrstev, díky kterým má telefon dvojitou texturu a celkově hladší a jemnější povrch.

V útrobách přístroje se ukrývá 5000mAh baterie, která podporuje extrémně rychlé nabíjení 65 SuperDart Charge. Z nuly na 100 % se tak dostane za pouhých 36 minut. Přístroj má trojnásobný 64Mpx fotoaparát, vepředu je pak 16Mpx kamera. Ve výbavě nechybí ani stereo reproduktory Dolby Atmos. Vše pracuje pod operačním systémem Android 11, který je upraven grafickou nadstavbou Realme UI.

  • Cena v listopadu: 11 990 Kč (128 GB); 13 490 Kč (256 GB)
  • Cena v lednu: 10 490 Kč (128 GB); 11 990 Kč (256 GB)

Honor 50: velkolepý návrat

Kvůli sesterské společnosti Huawei musel v minulých letech nabízet Honor pouze smartphony s osekanou verzí Androidu. Už loni se ale Honor osamostatnil a pod taktovkou nového majitele se nyní snaží zaujmout novou padesátkou s plnohodnotným Androidem.

Srdcem tohoto smartphonu je procesor Qualcomm Snapdragon 778G 5G, který sice není tím nejvýkonnějším čipsetem na aktuálním trhu, ale i tak je zárukou svižného pracovního tempa a dobrého poměru výkon/spotřeba. Nechybí ani herní funkce GPU Turbo X a Hunter Boost, k dispozici je 6 nebo 8 GB operační paměti a 128 či 256GB úložiště.

Foto: archív výrobce

Honor 50

Novinka se chlubí displejem s úhlopříčkou 6,57“ a rozlišením 1080 x 2340 pixelů, lákadlem má být i 120Hz obnovovací frekvence a 300Hz obnovovací frekvence dotykové plochy. Kapacita napevno zabudovaného akumulátoru má být 4300 mAh. Díky rychlému nabíjení se máte dostat za 20 minut už na 70 % kapacity baterie.

Zajímavá je také fotovýbava. Čelní 32MPx fotoaparát doplňuje čtyřoká optika vzadu. Ta se skládá z hlavního 108Mpx senzoru o velikosti 1/1,52"), 8Mpx ultra širokoúhlého fotoaparátu, 2Mpx makro kamerky a 2Mpx senzoru hloubky.

  • Cena v listopadu: 12 990 Kč (128 GB); 14 990 Kč (256 GB)
  • Cena v lednu: 9990 Kč (128 GB); 11 990 Kč (256 GB)

Apple iPhone SE: odlehčený model

Aktuálně nabízený iPhone SE druhé generace představuje levnou vstupenku do světa platformy iOS. Tak nízkou cenu může Apple nabídnout, protože do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá tento model jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 11 Pro, tedy konkrétně Apple A13 Bionic.

Ústupky se ale najdou také. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak novinka pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Na druhou stranu díky tomu se na čelní stranu vešla čtečka otisků prstů Touch ID, kterou jedenáctky nemají. Marně byste také u iPhonu SE hledali 5G konektivitu.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2020)

Konstrukce je složena z hliníku a odolného skla, výrobce láká i na voděodolnost. Pod hladinou je iPhone SE možné používat po dobu 30 minut až v hloubce jednoho metru. Proti dražším jedenáctkám si pohoršily fotoaparáty, na přední i zadní straně je totiž po jednom objektivu.

Podle některých úniků má nicméně Apple již hotovou třetí generaci iPhonu SE, která bude vycházet z iPhonu Xr. Ta by se měla na pultech obchodů objevit nejspíše během letošního jara.

  • Cena v listopadu: 14 490 Kč (128 GB); 17 490 Kč (256 GB)
  • Cena v lednu: 13 190 Kč (128 GB);  16 190 Kč (256 GB)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám