Hlavní obsah

Apple i Samsung Rusko opustily. Využili toho čínští výrobci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Podíl čínských výrobců na ruském trhu s chytrými telefony v květnu výrazně vzrostl. Důvod je ale ten, že firmy Apple a Samsung v Rusku pozastavily prodej a že na ruskou ekonomiku doléhají západní sankce. Čínští výrobci Xiaomi, Realme a Honor se v květnu na celkovém prodeji chytrých telefonů v Rusku podíleli 42 procenty, zatímco loni v květnu to bylo 28 procent. S odvoláním na údaje ruského mobilního operátora MTS to uvedla agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

O pozici jedničky na ruském trhu přišel v květnu jihokorejský Samsung. Jeho podíl se snížil na 14 procent z loňských 28 procent. Podíl Applu klesl z 12 na devět procent.

Celkově prodej chytrých telefonů v Rusku v květnu podle MTS klesl o 26 procent. Na vině jsou západní sankce a problémy v dodavatelských řetězcích, které mají dopady na ekonomiku i spotřebitele.

Firmy Apple a Samsung zastavily prodej nových produktů v Rusku po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Prodejci nyní ještě doprodávají zásoby.

DJI končí v Rusku. A raději i na Ukrajině

Hardware

Z Ruska se nicméně stahuje pomalu i čínský mobilní gigant Huawei. Oficiálně to sice zástupci firmy nepotvrdili, za poslední tři měsíce už ale společnost uzavřela čtyři prodejny z celkového počtu 19 obchodů. První prodejna – v moskevském nákupním centru Rivera – byla uzavřena již 28. února. Následovaly prodejny v Novokuzněcku, Ufě a Rostově na Donu.

Zdroj blízký přímo společnosti Huawei přitom agentuře RIA Novosti potvrdil, že v nadcházejících měsících čeká stejný osud také další prodejny. Důvodem má být údajně nedostatek výrobků v ruských skladech, firma údajně přestala reagovat na žádosti o dodávky dalšího zboží. Svou roli ale v uzavírání prodejen sehrál patrně také výrazný pokles poptávky po smartphonech v této zemi.

Čínský gigant Huawei se v tichosti stahuje z Ruska, začal zavírat prodejny

Mobil

Reklama

Související články

Google v Rusku zbankrotoval

Ruská pobočka Googlu, respektive mateřské společnosti Alphabet, podala ve středu návrh na insolvenci. Vyplývá to z oficiálního ruského registru Fedresurs, jak...

Výběr článků

Načítám