Hlavní obsah

5G sítě v Rakousku postaví Nokia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Stěžejní rakouská telekomunikační skupina A1 zvolila za svého partnera pro budování mobilních sítí příští generace 5G v Rakousku finského dodavatele Nokia, s nímž ji pojí dlouhodobá spolupráce. Vyplývá to z prohlášení rakouské společnosti. Skupina A1, která je v rukou mexické firmy América Móvil a rakouského státu, oznámila, že Nokia jí poskytne bezdrátovou technologii 5G a technologii pro cloudovou síť.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výběr dodavatelů pro nové mobilní sítě se stal politicky citlivou otázkou poté, co Spojené státy vyzvaly Evropu, aby zabránila vstupu čínské firmy Huawei. Podle USA může Peking zařízení tohoto podniku využívat pro špionáž. Firma Huawei tato tvrzení důrazně odmítla a tento měsíc kvůli tomu vládu USA žalovala.

Evropská komise má v příštím týdnu či dvou přijít s vlastním doporučením pro členské státy, jaký jednotný způsob přístupu by k této otázce měly zvolit. Podle agentury Reuters zákaz Huawei požadovat nebude.

Společnost Nokia a švédský Ericsson jsou v souboji o dodávky 5G zařízení hlavními evropskými hráči.

V rámci první rakouské aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G, která se uskutečnila počátkem března, skupina A1 zaplatí 64,3 milionu eur (1,656 miliardy Kč) za frekvence v pásmu 3,5 GHz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám