Hlavní obsah

Huawei chce zažalovat americkou vládu

Čínská telekomunikační společnost Huawei se chystá zažalovat vládu Spojených států za to, že zakázala federálním agenturám používat její výrobky. S odkazem na zdroje obeznámené se situací to v pondělí napsal server listu The New York Times (NYT).

Foto: Aly Song, Reuters

Logo Huawei

Článek

Firma bude pravděpodobně argumentovat, že nařízení je „návrh zákona” nebo legislativní akt, který trestá osobu nebo skupinu osob bez soudního procesu. Společnost Huawei se k článku odmítla vyjádřit, uvedla agentura Reuters.

Finanční ředitelka Huawei Meng Wan-čou, kterou loni v prosinci zadržely kanadské úřady a která nyní čeká ve Vancouveru na řízení o vydání do USA, už v pátek zažalovala kanadské úřady.

Ottawa podle ní závažným způsobem porušila její občanská práva, když byla zadržena a tři hodiny byla prohledávána a vyslýchána, aniž byla informována o důvodech zadržení a svém právu nevypovídat a právu na obhájce.

Mengová, která je rovněž dcerou zakladatele firmy Huawei Žen Čeng-feje, byla zatčena na žádost Washingtonu. Ten ji viní z obcházení amerických sankcí vůči Íránu a z podvádění nadnárodních bank při obchodech s Íránem.

Před používáním softwaru i hardwaru společnosti Huawei v prosinci varoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Na začátku února firma Huawei adresovala NÚKIB a české vládě dopis, v němž požadovala upravit nebo zrušit varování před svými technologiemi. Společnost oznámila, že je připravena bránit se soudní cestou i prostřednictvím mezinárodní arbitráže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám