Hlavní obsah

Kampaň USA proti Huawei je nejspíš přehnaná, shodují se experti

Důrazná diplomatická ofenziva, kterou Spojené státy od loňska provádějí proti čínské telekomunikační společnosti Huawei, je podle části bezpečnostních expertů zřejmě přehnaná. Číňané podle nich nepotřebují tajný přístup k routerům společnosti Huawei, aby se infiltrovali do globálních sítí, jejichž špatné zabezpečení je všeobecně známé.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Washington ale tvrdí, že každá země, která do svých komunikačních sítí páté generace (5G) nasadí zařízení Huawei, dává Pekingu do rukou nástroj ke špionáži. Uvedla to agentura AP.

Z ničeho není patrné, že by státem sponzorovaní hackeři preferovali technologii nějakého výrobce před jinými, konstatovali odborníci. Například hackeři podporovaní Kremlem využívají routery a další síťová zařízení firem, které nejsou ruské. „Pokud se Číňané budou chtít infiltrovat do globálních sítí, udělají to bez ohledu na typ zařízení, které používáte,” řekl Jan-Peter Kleinhans z berlínského názorového centra Stiftung Neue Verantwortung.

Za vysoce nepravděpodobný řada expertů považuje jeden z nejběžnějších argumentů USA, že Huawei může do svých zařízení instalovat tajný software, který by mohla čínská rozvědka využít o odposlechům nebo přerušování přenosu dat. Takové riziko je podle nich téměř nulové, protože společnost by riskovala odhalení a tím i spoluvinu.

Zaměstnanci NSA nic nenašli

Priscilla Moriuchiová, která do roku 2017 pracovala v americké Národní agentuře pro bezpečnost (NSA) a nyní je analytičkou ve firmě Recorded Future zabývající se kybernetickou bezpečností uvedla, že spolu s dalšími zaměstnanci NSA byla pověřena hledáním podloudného softwaru firmy Huawei, který by byl produktem čínské tajné služby. Nikdy ho ale nenalezli.

Pro představitele Spojených států je společnost Huawei, tedy největší dodavatel informačních a komunikačních řešení na světě, stále něco víc než jenom nedůvěryhodným zástupcem čínské rozvědky. Přední americký diplomat pro kybernetickou politiku Robert Strayer uvedl, že Huawei je povinen dbát rozkazů čínské komunistické strany podle zákona z roku 2017, který „nutí své občany a společnosti k účasti na zpravodajských činnostech”.

Ministr zahraničí Mike Pompeo minulý týden naznačil, že použití zařízení Huawei by mohlo ohrozit sdílení zpravodajských informací s USA a mohlo by zapříčinit, že vojenské základny budou umístěny jinde. Jeho slova mohla cílit na spojence NATO, včetně Polska a České republiky, kde má Huawei silné postavení, poznamenala agentura AP.

V Británii a Německu zákaz nechystají

Evropští spojenci se zdráhají přijmout v kauze Huawei přístup Spojených států. Představitelé Británie a Německa dali najevo, že na celoplošný zákaz zařízení Huawei nepřistoupí. Německo poukázalo na to, že „přímé vyloučení určitého výrobce z rozšíření sítí 5G není v této době právně možné a ani není v plánu”.

Ironií je, že Spojené státy se samy angažují v aktivitách, z nichž obviňují Huawei. Podle tajných dokumentů, které v roce 2013 zveřejnil počítačový odborník a bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, sledovaly Spojené státy telefonní a internetovou komunikaci milionů občanů po celém světě.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejím uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je na místě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám