Hlavní obsah

Příští rok spustí sítě 5G prvních 25 operátorů

Příští rok by mohlo spustit mobilní sítě 5G prvních 25 operátorů ze 72, kteří nyní technologii testují. V roce 2020 se počet spuštěných sítí zdvojnásobí. V roce 2019 by se mělo prodat přes milion mobilních zařízení s technologií 5G a hned následující rok až 15 až 20 milionů. Vyplývá to z prognózy poradenské firmy Deloitte Technology, Media & Telecommunications (TMT) Predictions 2019.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Vybudování infrastruktury sítí páté generace bude ještě nějaký čas trvat. Rok 2019 ale bude výchozím bodem pro rozsáhlé změny v sektoru telekomunikací. 5G sítě umožní až stonásobný nárůst přenosové kapacity oproti stávající 4G síti, což představuje skutečně transformační potenciál pro nabídku rozšířené konektivity pro široké využití a rozvoj inovativních IoT (internet věcí) řešení. Na síť nové generace se podle neoficiálních informací můžeme brzy těšit i u nás," uvedl partner Deloitte Štěpán Húsek.

Trh hlasových asistentů využívajících umělou inteligenci podle Deloitte vzroste příští rok o 63 procent na celkem 250 milionů instalovaných zařízení. Technologie rozpoznání hlasu se neustále zlepšují, pro další skutečně globální rozšíření asistentů nicméně budou muset výrobci překonat překážky mimo jiné v podobě širší podpory dalších jazyků.

Umělá inteligence v cloudu

Firmy v roce 2019 významně urychlí využívání služeb umělé inteligence v cloudu. Celkem 70 procent z nich si zajistí schopnosti umělé inteligence prostřednictvím cloudového firemního softwaru a 65 procent vyvine inteligentní aplikace pomocí cloudových vývojářských služeb. V roce 2020 pak podle Deloitte dosáhne tržní podíl cloudového podnikového softwaru s umělou inteligencí 87 procent a vývojářských služeb 83 procent.

"Z počátečních výhod nasazení umělé inteligence dosud profitovali především technologičtí giganti jako Amazon nebo Google, i díky svým finančním možnostem, pokročilé IT infrastruktuře a specializované skupině expertů," dodal Húsek.

Tržby z 3D tisku vzrostou o 12,5 procenta ročně. V roce 2019 přesáhnou 2,7 miliardy USD a tři miliardy USD v roce 2020. Kvantové počítače budou jednou z hlavních tržních příležitostí v oblasti nových technologií. Podle Deloitte by v roce 2030 mohl být trh s nimi srovnatelný s trhem superpočítačů, tedy okolo 50 miliard USD.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Čína dále posílí svoji globální pozici významného hráče ve vývoji a výrobě polovodičů a bude hrát přední roli ve vývoji umělé inteligence. Současně se stane zemí s vysoce rozvinutou telekomunikační infrastrukturou, umožňující další dynamický rozvoj nabídky IoT a inteligentních služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám