Hlavní obsah

Vyšší výkon a vylepšený fotoaparát. Samsung odhalil novou vlajkovou loď

Novinky, mif

Společnost Samsung ve čtvrtek večer odhalila jeden ze svých nejdůležitějších chytrých telefonů, model Galaxy Note9 má představovat to nejlepší v nabídce jihokorejského elektronického gigantu. Novinka sází především na špičkový výkon, zvýšenou odolnost, prémiový fotoaparát a stereofonní reproduktory.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note9

Článek

Svým vzhledem se novinka velmi podobá loňské osmičce, má však větší obrazovku – úhlopříčka narostla z 6,3 na 6,4 palce. Rozlišení však zůstalo stejné, tedy 2960 x 1440 bodů. Obrazovka je opět zakřivená, plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být, stejně jako u předchůdce, využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Velké změny se nicméně odehrály pod kapotou. Díky použití nových součástek výkon procesoru narostl o 33 % a grafiky o 23 %. To je zásluha především čipsetu Exynos 9810, u tohoto osmijádrového procesoru jsou čtyři jádra taktována na 2,7 GHz a další čtyři na 1,7 GHz.

Foto: archív výrobce

Pohled do útrob zařízení

Tento výkonný čip je napojen na 6 GB operační paměti a 128GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Novinka díky vysokému výkonu dokáže zastat také funkci stolního počítače, stačí připojit klávesnici a monitor. Podporována je stejně jako u předchůdce technologie Samsung DeX, kterou výrobce představil už loni. Dokovací stanice DeX Pad se bude prodávat samostatně.

Stylus s technologií Bluetooth

Vylepšení se dočkalo dotykové pero S Pen, které se nově připojuje k telefonu prostřednictvím bezdrátového standardu Bluetooth. Díky tomu může fungovat v podstatě také jako dálkový ovladač, a je jedno, zda jej budete chtít použít jako dálkovou spoušť fotoaparátu či pro ovládání přehrávače.

Tento stylus, který je nově k dispozici ve výrazně žluté barvě, je schopný rozeznat 4096 úrovní přítlaku, což bohatě stačí pro precizní zachycení každého tahu při psaní i kreslení. K dispozici je také řada užitečných funkcí. Pero umí zapisovat poznámky i na vypnutou obrazovku, pouhým přiblížením k Infinity displeji přeložit text v cizím jazyce nebo ozvláštnit komunikaci vaší vlastnoruční originalitou a kreativitou.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy Note9

Foto: archív výrobce

Stylus je nově dostupný i v zelené barvě.

Vylepšení se dočkala také duální optika na zadní straně telefonu, která je složena ze dvou snímačů s rozlišením 12 MPx. Díky tomu zvládá dvojnásobný bezztrátový zoom. Duální optika se podobně jako u předchozích modelů Galaxy S9 a S9+ chlubí tzv. variabilní clonou, která je schopná pracovat velmi podobně jako lidské oko.

Podle množství okolního světla automaticky přizpůsobí své nastavení a světelnost. V jasném prostředí použije hodnotu f/2,4, ve zhoršených podmínkách pak využije maximální světelnost objektivu f/1,5. Takovou hodnotou světelnosti drtivá většina konkurentů nenabízí.

Novinka dokáže pomocí hlavních fotoaparátů na zadní straně natočit video rychlostí 960 snímků za sekundu v rozlišení 720p, tedy se čtyřikrát vyšší frekvencí záběrů než u běžného zpomaleného videa ve 240 fps. Superzpomalený režim lze při pořizování jednoho videa aktivovat až dvacetkrát pro zvýraznění nejzajímavějších momentů. Nebo se lze spolehnout na automatický snímač, který režim aktivuje při detekci pohybu.

Foto: archív výrobce

Na zadní straně nalezneme duální optiku.

Stereo reproduktory a důraz na zabezpečení

V porovnání s loňskou osmičkou se velkého vylepšení dočkaly také zvukové schopnosti nové vlajkové lodi. Stereo reproduktory u modelu Note9 totiž byly vyvinuty ve spolupráci s experty ze společnosti AKG, podporována je také technologie Dolby Atmos. Jeden reproduktor je umístěn pod a druhý nad displejem.

Větší důraz kladli tvůrci také na otázku zabezpečení. Kromě snímače duhovky, kterým se chlubil již předchůdce, je tak telefon nově možné odemknout pomocí identifikace tváře. Jde v podstatě o podobnou technologii, kterou nabízí také nejnovější iPhone X. Na rozdíl od něj však Samsung nezapomněl ani na integraci čtečky otisků prstů.

Potvrdily se také spekulace o tom, že Samsung vylepší u modelu Note9 ergonomii. Čtečka otisků prstů se totiž přestěhovala pod fotoaparát. U osmičky byla vedle něj a často se stávalo, že si uživatel nedopatřením ušpinil objektiv, když chtěl pouze odemknout telefon.

Chytrý telefon Galaxy Note9 je vodotěsný, chlubí se certifikací IP68. Na informace o přesné dostupnosti a ceně pro tuzemský trh si nicméně budeme muset ještě počkat.

Foto: archív výrobce

Novinka láká na stereofonní reproduktory.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám