Hlavní obsah

Operátor China Mobile do USA nesmí, zavelel Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa chce zablokovat vstup čínského mobilního operátora China Mobile na americký trh. Federální komisi pro spoje (FCC) proto doporučila zamítnout žádost firmy z roku 2011 s poukazem na národní bezpečnost. Vyplývá to ze sdělení, které bylo v pondělí zveřejněno na webu amerického Národního telekomunikačního a informačního úřadu (NTIA).

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Krok proti firmě vlastněné čínským státem, která je co do počtu klientů největším poskytovatelem mobilních služeb na světě, přichází za rostoucího napětí v obchodních vztazích mezi Washingtonem a Pekingem.

"Po intenzivním jednání s China Mobile se nepodařilo rozptýlit obavy ohledně zvýšeného rizika pro vymáhání amerického práva a pro zájmy národní bezpečnosti," cituje zpráva NTIA vysokého úředníka ministerstva obchodu Spojených států Davida Redla.

China Mobile má 899 miliónů zákazníků a podle údajů společnosti Thomson Reuters měla ve firmě ke konci loňského roku podíl 73 procent státní společnost China Mobile Communications. Akcie China Mobile se v reakci na zprávu z USA na burze v Hongkongu propadly na nejnižší hodnotu za poslední více než čtyři roky.

Problémy má i ZTE

Problémy na americkém trhu má i čínská dvojka mezi výrobci telekomunikačního zařízení ZTE. Ta se v červnu s americkými úřady dohodla na miliardové pokutě v souvislosti s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR.

V pátek mají v USA vstoupit v platnost cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 34 miliard dolarů (762 miliard Kč). Očekává se, že Peking zareaguje zavedením vlastních cel.

Reklama

Výběr článků

Načítám