Hlavní obsah

Telefony nezpomalujeme, ohradil se Samsung proti vyšetřování Italů

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung čelí v Itálii vyšetřování kvůli úmyslnému zpomalování chytrých telefonů. Jihokorejský elektronický gigant má podle tamního regulačního úřadu používat obdobné nástroje jako konkurenční Apple. Proti tomu se však zástupci Samsungu nyní ohradili.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Chytrý telefon od Samsungu (ilustrační foto)

Článek

„Spokojenost zákazníků je a vždycky bude pro Samsung největší prioritou,“ reagoval na probíhající vyšetřování v Itálii David Sahula, tiskový mluvčí společnosti Samsung Electronics pro Českou a Slovenskou republiku.

„Samsung nevydává žádné softwarové aktualizace, aby snížil výkonnost svých produktů během jejich životního cyklu. Budeme plně spolupracovat s italským Úřadem pro trh a hospodářskou soutěž, abychom fakta objasnili," doplnil Sahula.

Detaily regulátor tají. Zatím

Italský regulační úřad minulý týden oficiálně prohlásil, že vyšetřuje společnosti Apple a Samsung kvůli úmyslnému zpomalování svých starších telefonů. „Obě firmy zamlčely svým klientům, že některé aktualizace mohou mít negativní dopad na výkon jejich telefonů. Máme vážné podezření, že byl v tomto případě porušen zákon na ochranu spotřebitele,“ stálo v prohlášení úřadu.

Podrobnosti však úřad nesdělil. Je jasné, že v případě amerického počítačového gigantu se celý spor bude týkat iPhonů. V případě Samsungu však žádné konkrétní modely jmenovány nebyly.

Oznámení regulátora bylo poměrně překvapivé, neboť do té doby se vyšetřovatelé z různých koutů světa zaměřovali výhradně na společnost Apple. Ta skutečně připustila, že iPhony zpomaluje. Jak ukázaly testy z konce loňského roku, v některých případech může výkon přístrojů se starší baterií klesnout klidně až o 40 %.

Omezení půjde vypnout

Podle amerického počítačového gigantu je to však vlastnost, která byla implementována do telefonů záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím.

Odpůrci zmiňované funkce však poukazují na to, že americký počítačový gigant svá zařízení začal zpomalovat záměrně, aby donutil uživatele zakoupit nové přístroje.

Tlaku zákazníků se nakonec rozhodla společnost Apple ustoupit. Telefony iPhone tak v další aktualizaci operačního systému dostanou možnost zpomalování systému zcela vypnout.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám