Hlavní obsah

O iPhony 8 není zájem, Apple utlumuje výrobu

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré telefony iPhone jsou prakticky každý rok naprostým hitem, který trhá prodejní rekordy. U letošních osmiček je tomu ale přesně naopak. Americký počítačový gigant dokonce kvůli velmi slabé poptávce utlumuje výrobu. Informoval o tom server WCCFTech.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple iPhone 8

Článek

Zatím každý rok se vedení Applu mohlo radovat z toho, že poptávka po nových iPhonech je vždy citelně vyšší než odhadované cíle. I kvůli tomu byly jablečné smartphony v obchodech několik prvních týdnů nedostatkovým zbožím a počítačový gigant musel rychle navyšovat výrobní kapacity.

Jenže letos je tomu přesně naopak, výrobní kapacity se naopak snižují – a to vůbec poprvé. Podle informací WCCFTechu je totiž poptávka zhruba o polovinu nižší, než byly původní odhady Applu.

Foto: archív výrobce

Nové iPhony s pořadovým číslem osm.

To však není tak velké překvapení, jak by se mohlo na první pohled zdát. Naznačovaly to totiž již dříve první odhady prodejů, nižší zájem ze strany zákazníků hlásili například i tuzemští operátoři. [celá zpráva]

Jedním z důvodů, proč iPhony 8 a 8 Plus netáhnou, může být poměrně ambiciózní cenovka. Ani cenu nejlevnějšího provedení se totiž nepodařilo stlačit pod pomyslnou hranici dvaceti tisíc korun. Konkrétně startuje cena menší osmičky na 20 990 korunách a model Plus s nejvyšší kapacitou 256 GB je pak za 28 490 Kč.

Dále se pak objevilo hned několik případů napříč celým světem, kdy se začaly novým osmičkám nafukovat baterie natolik, že prakticky poničily celou konstrukci telefonu. Ten byl pak zralý tak maximálně do odpadkového koše. [celá zpráva]

Takto vypadá jeden z poničených přístrojů.

Takto vypadá jeden z poničených přístrojů.

Čekání na nového krále

A konečně – celá řada uživatelů patrně čeká na příchod iPhonu X. Ten má totiž představovat to nejlepší v nabídce společnosti Apple a proti aktuálně nabízeným osmičkám má lákat na celou řadu předností.

Písmeno X v názvu je římskou číslicí a napovídá, že letos iPhony slaví desáté výročí. Novinka působí opravdu futuristicky, vzhledem se výrazně liší od loňských sedmiček. Okolo displeje má jen velmi tenké rámečky, takže displej o velikosti 5,8 palce zakrývá prakticky celou čelní stranu.

Apple iPhone XVideo: archív výrobce

Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu.

Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které se vždy nacházelo pod displejem. To přitom bylo už od první generace nedílnou součástí chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka.

Apple nicméně tvrdí, že tlačítko s integrovanou čtečkou otisků prstů už není potřeba. Přístroj si totiž odemknete pomocí přední kamery. Ta využívá technologii TrueDepth Camera System a dokáže rozeznat přesné rysy obličeje, díky kterým přístroj následně odemkne. Podle Applu je toto řešení bezpečnější než čtečka otisků prstů.

Cena bude ještě vyšší

Nový iPhone X se bude prodávat ve dvou různých verzích, které se od sebe budou lišit kapacitou úložného prostoru. Základní model nabídne 64GB paměť a bude se v tuzemských obchodech podle oficiálních informací Applu nabízet za 29 990 Kč.

Provedení s 256GB pamětí však bude citelně dražší. Případní zájemci za něj zaplatí 34 490 Kč. Vyšší částku zatím americký počítačový gigant za chytrý telefon nikdy nepožadoval.

Foto: archív výrobce

Všechny tři nové iPhony vedle sebe.

Co umí iPhony 8 a 8 Plus

Nové iPhony 8 a 8 Plus se velmi podobají svým předchůdcům. První má 4,7palcový displej, druhý 5,5palcový. Velikosti nových jablečných smartphonů jsou tedy úplně stejné jako u loňských modelů.

Velmi podobný je i vzhled, zadní strana je však nově skleněná.

Vylepšení se dočkaly fotoaparáty. Menší osmička má rozlišení 12 megapixelů a je napojena na objektiv se světelností F1,8. Duální objektiv u větší verze 8 Plus pak nabízí světelnost F2,8. Stejné osmimegapixelové rozlišení pak nabízí i přední selfie kamera.

Oba nové iPhony nabízejí navíc vyšší výkon, voděodolnost a podporují bezdrátové nabíjení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám