Hlavní obsah

Problémový Galaxy Note 7 míří opět do prodeje. S atraktivní cenou

Novinky, mif

Vedení společnosti Samsung v pondělí oficiálně oznámilo, že začne opět prodávat chytré telefony Galaxy Note 7. Na pultech obchodů se však objeví ve značně upravené verzi, která již nebude nebezpečná. Reinkarnovaný přístroj dostane název Note Fan Edition a atraktivní cenu. Prodej začne v zahraničí už v pátek.

BEZ KOMENTÁŘE: Samsung Galaxy Note 7Video: archív výrobce

 
Článek

Kauza okolo smartphonů Galaxy Note 7 se táhne už od loňského září, kdy se některé přístroje přehřívaly a jiné dokonce začaly kvůli vadným bateriím hořet. Nepomohlo ani to, když se výrobce snažil přístroje opravit a znovu uvést do prodeje. Problémy přetrvávaly.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Samsung Galaxy Note 7

Zástupci společnosti Samsung se tak odhodlali v letošním roce k radikálnímu kroku. Nebezpečné přístroje, které lidé podniku stále ještě nevrátili, se rozhodli na dálku vyřadit z provozu. Jednoduše jim prostřednictvím aktualizace zcela zakázali nabíjení.

Mohlo se tak zdát, že to byla definitivní tečka za celou kauzou. Plány znovuuvedení modelu Galaxy Note 7 však výrobce nevzdal.

Tlak ze strany ekologů

Vedení podniku se totiž nechalo v pondělí slyšet, že součástky z problémových přístrojů budou použity v reinkarnovaném modelu Note Fan Edition. Přístroj podle nich "minimalizuje ekologický dopad" problémů s Galaxy Note 7.

Na jihokorejský elektronický gigant totiž několik posledních měsíců tlačili ekologové, aby součástky ze stažených přístrojů znovu využili. V opačném případě by totiž nevyužité součástky znamenaly obrovskou ekologickou zátěž pro planetu.

Foto: archív výrobce

Samsung Note Fan Edition

Změn by mělo být ve srovnání s modelem Galaxy Note 7 poskrovnu. Jednou z nejdůležitějších je však použití menší baterie s kapacitou 3200 mAh. Ta původní měla 3500 mAh a byla hlavním důvodem všech problémů – kvůli původnímu akumulátoru se přístroj přehříval a v krajních případech mohl začít dokonce i hořet.

Reinkarnovaný model Note Fan Edition se na pultech obchodů objeví v pátek, nejprve však pouze na domovském jihokorejském trhu. Stát bude 700 000 wonů, tedy v přepočtu zhruba 14 000 Kč. Bude tedy téměř o třetinu levnější než původní Note 7.

Právě díky nízké ceně by se novinka mohla stát prodejním bestsellerem. Kdy a zda vůbec bude přístroj nabídnut k prodeji také v dalších státech, například i v České republice, zatím není jasné.

Špičkový hardware

Galaxy Note 7 měl být hlavním tahákem společnosti Samsung před Vánocemi. Lákal na 5,7palcový displej s rozlišením 2560 x 1440 pixelů. Dotykový panel byl přitom zakřivený – plynule přecházel z přední části na bočnice.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Galaxy Note 7

Displej na bočnicích měl být stejně jako u modelu Galaxy S7 využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Od začátku všechno špatně…

Samsung Galaxy Note 7 se začal prodávat na konci srpna, prakticky okamžitě byl však z pultů obchodů stažen, protože se u něj začaly projevovat vady napevno zabudovaného akumulátoru. Baterie se přehřívaly a v několika desítkách případů začaly hořet. Někteří uživatelé dokonce hovoří přímo o explozích.

Samsung přesto nechtěl sedmičku pohřbít. Zkraje října se tak na pulty obchodů tyto modely opět dostaly. Tentokrát však s novými bateriemi, které již neměly obsahovat žádné defekty.

Bohužel se však ukázalo, že to není pravda. Přístroje se opět přehřívaly, v některých případech začaly i hořet. Sen o vážném konkurentovi pro iPhone 7 a 7 Plus se rozplynul. Zástupci jihokorejského elektronického gigantu byli nuceni prodej i výrobu ukončit a vyzvali uživatele, aby vadné modely vrátili. [celá zpráva]

Přístroj navíc patřil k těm nejvýkonnějším smartphonům na trhu, což byla zásluha především osmijádrového procesoru Exynos 8 Octa 8890, který pocházel přímo z dílen společnosti Samsung. Čtyři jádra byla taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám