Hlavní obsah

Mobilní datový provoz letos vzroste o polovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní datový provoz v zemích střední a východní Evropy včetně ČR letos meziročně vzroste o 50 procent. Do roku 2022 objem přenesených dat stoupne zhruba dvanáctkrát na téměř šest exabytů měsíčně. Mobilní hlasový provoz by se v příštích letech měl mírně zvýšit, ale bude mít jen zanedbatelný vliv na celkový objem veškerého mobilního provozu. Vyplývá to ze studie společnosti Ericsson.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zájem se přesouvá ze základních služeb, jako jsou hlasové služby a SMS, na okamžité zprávy, internetové telefonování, přehrávání hudby nebo videí a mobilní platby. Ve většině zemí v regionu panuje vysoká poptávka po nových technologiích, stejně tak po on-line mobilních službách. Přibližně 75 procent uživatelů internetu od 15 do 69 let v Rusku a Polsku využívá on-line služby každý den a jeden ze tří lidí používá více než sedm on-line služeb denně.

Uživatelé internetu ve střední a východní Evropě v průměru dvakrát denně hrají hry, sedmkrát denně navštěvují sociální sítě a desetkrát denně kontrolují zprávy. Roste obliba mobilních her na chytrých telefonech a tabletech ve srovnání s on-line počítačovými hrami. Zatímco zhruba 40 procent lidí v regionu hraje hry na PC nebo na herních konzolích, dva ze tří uživatelů tak činí na mobilním telefonu, smartphonu nebo tabletu.

Ericsson předpokládá, že počet připojených zařízení v rámci tzv. internetu věcí do konce letošního roku dosáhne na celém světě přibližně 5,6 miliardy a přibližně 300 miliónů z nich bude ve střední a východní Evropě, což je o 35 procent více než na konci roku 2015. V regionu se očekává rychlý růst internetu věcí s počtem 1,3 miliardy zařízení připojených k internetu věcí do roku 2022, což odpovídá zhruba 27procentnímu ročnímu nárůstu.

Ve všech zemích střední a východní Evropy jsou vybudovány sítě 3G a ve většině zemí i LTE sítě. Počet mobilních připojení v regionu bude nadále růst a očekává se, že v roce 2022 dosáhne 685 miliónů, přičemž 70 procent z nich budou tvořit LTE připojení. Rozvoj 5G se očekává od roku 2021.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám