Hlavní obsah

Další smartphone se zbavil sluchátkového konektoru

Novinky, ort

Po nových iPhonech 7 a 7 Plus je tu další smartphone, který nedisponuje tradičním konektorem pro připojení sluchátek. Jde o nový model HTC 10 Evo, kterým se bude stejnojmenný výrobce snažit zaujmout před Vánocemi.

Foto: archív výrobce

HTC 10 Evo

Článek

HTC 10 Evo láká na 5,5palcový displej s rozlišením QHD, tedy 2560 x 1440 obrazových bodů. Design se na první pohled velmi podobá původní desítce, která nemá označení Evo v názvu. Ta je však vybavena 5,2palcovým displejem.

Výkon je nicméně u novinky nižší než u HTC 10. Pracovní tempo udává procesor Snapdragon 810 od Qualcommu. Ten má k dispozici 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, jenž je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: archív výrobce

HTC 10 Evo

Odolná konstrukce

Celý stroj navíc splňuje certifikaci IP57. To znamená, že kovová konstrukce zvládne ponoření 1,5m pod vodní hladinu na dobu 30minut, prašné prostředí a méně nebezpečné pro něj budou i pády. Vše mimochodem běží pod operačním systémem Android.

Fotoaparáty jsou tradičně k dispozici dva. Ten na zadní straně nabízí rozlišení 16 megapixelů, přední senzor je pak osmimegapixelový. Hlavní fotoaparát vzadu dokáže natáčet 4K videa, ten vepředu stačí na Full HD videa.

Foto: archív výrobce

HTC 10 Evo

Jak již bylo uvedeno výše, výrobce se odhodlal k poměrně radikálnímu kroku – zbavil se konektoru jack 3,5 mm. Nově se tak sluchátka připojují prostřednictvím univerzálního rozhraní USB-C, což je údajně výhoda.

„Díky novému USB-C připojení sluchátek již nebude uživatel odkázán na univerzální charakteristiku zvukového výstupu, nebo ručně nastavovaný ekvalizér. HTC 10 evo spolu s novými sluchátky, která jsou součástí balení, upraví zvukový výstup podle struktury ucha posluchače a také hlučnosti prostředí, ve kterém se vyskytuje,“ podotkli zástupci HTC.

HTC 10 Evo bude v tuzemsku dostupné ještě před Vánocemi. Oficiální prodejní cena byla stanovena na baťovských 17 999 Kč.

Foto: archív výrobce

HTC 10

Sluchátkový konektor je zastaralý

Prakticky ke stejnému kroku – alespoň co se sluchátkového konektoru týče – se odhodlali také zástupci společnosti Apple. Ti již dříve uvedli, že konektor jack 3,5 mm je již příliš zastaralý. Budoucnost prý vidí v bezdrátových sluchátkách, která zkrátka tradiční konektor již nepotřebují.

Zapojit se do iPhonů 7 a 7 Plus i přesto dají klasická kabelová sluchátka, avšak pouze do rozhraní lighting, které doposud bylo využíváno k napájení a k synchronizaci s počítačem. V takovém případě se však lidé neobejdou bez redukce z konektoru lighting na jack 3,5 mm.

Sluší se nicméně podotknout, že při používání kabelových sluchátek nebudou lidé moci nabíjet svůj chytrý telefon. Tedy pokud si nezakoupí další redukci. [celá zpráva]

Nové iPhony 7 a 7 PlusVideo: Apple

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám