Hlavní obsah

Lhůta na převod telefonního čísla se zkracovat nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lhůta na převod telefonního čísla mezi mobilními operátory se zkracovat nebude. Změnu mohla přinést senátorská novela zákona o elektronických komunikacích, kterou ale horní komora nakonec neschválila. Její tvůrci budou mít šanci návrh prosadit ještě při projednávání chystané vládní předlohy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Změnu požadovali senátoři vládních stran v čele s Alenou Dernerovou z klubu ANO. Chtěli zabránit tomu, aby telefonní operátoři protahovali dobu na převedení telefonního čísla o výpovědní lhůty. Návrh vycházel ze zkušeností Českého telekomunikačního úřadu, podle jehož nařízení mají operátoři na převod čísla čtyři pracovní dny, ale protahují to až na dva měsíce.

Novela by měla také zlepšit informační povinnost operátorů vůči klientům. Návrh má jednoznačně operátorům uložit, aby v případě jednostranné změny smluvních podmínek z jejich strany byli povinni o nich své zákazníky informovat, a to včetně možností odstoupit od smlouvy. Změna by měla mimo jiné zabránit automatické aktivaci zpoplatněných služeb.

Návrh čelil návrhu na zamítnutí už v prvním kole senátního projednávání. Jeho odpůrci z řad ČSSD a ODS argumentovali mimo jiné tím, že novela by umožnila zákazníkům odstoupit od smlouvy s operátorem při jakékoli změně smluvních podmínek. Byli také proti tomu, aby operátoři měli na převedení čísla de facto jen pět pracovních dnů.

Obhájci novely nicméně argumentovali mimo jiné tím, že firmy mají podle nedávné novely na předložení přiznání o dani z přidané hodnoty také jen pět dnů, jinak jim hrozí pokuta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám