Hlavní obsah

Chytré telefony používáme dvakrát více, než si myslíme

Novinky, sia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle studie stráví lidé průměrně až pět hodin denně s pohledem připoutaným na displej svých chytrých telefonů – přibližně třetinu svého času prožitého v bdělém stavu. A někteří ho téměř nevědomky kontrolují až 85krát denně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Výzkumníci zjistili, že většinu použití mobilů tvořily krátké okamžiky – více jak polovina trvala méně než 30 vteřin.

Článek

Studie vědců z Univerzity v britském Lancasteru srovnávala individuální odhad času, který lidé stráví prohlížením a prací na mobilu s časem, který na něm skutečně stráví.

Výsledek studie ukázal, že lidé stráví s telefonem v ruce dvojnásobně více času, než sami předpokládali.

Člen týmu vědců David Ellis uvedl: „Pokud jde o studie užívání těchto zařízení, psychologové se často spoléhají na data, která uživatelé uvádějí sami o sobě. Náš výzkum naznačuje, že by tyto údaje měly být vyhodnocovány s obezřetností.“

Uživatele monitorovala speciální aplikace 

Badatelé vyzvali 29 účastníků (z nichž 17 bylo žen) ve věku mezi 18 a 33 lety, aby odhadli, kolik času stráví používáním svého mobilu. Současně na jejich zařízení nainstalovali aplikaci, která zaznamenávala veškeré způsoby použití během dvou týdnů. Tyto zahrnovaly kontrolu času, notifikací a zpráv ze sociálních sítí, telefonické hovory a přehrávání hudby.

Výzkumníci zjistili, že většinu použití tvořily krátké okamžiky – více jak polovina trvala méně než 30 vteřin. Rychlé a krátké kontroly telefonu zapnutím a vypnutím displeje se staly natolik běžnými u uživatelů chytrých telefonů, že je provádějí automaticky a už si je vůbec neuvědomují.

Reklama

Výběr článků

Načítám