Hlavní obsah

Nokia chystá velký comeback s mobily

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když finská Nokia odprodala svoji mobilní divizi americkému Microsoftu, naznačovalo to konec svého času největšího výrobce mobilních telefonů. Jak se ale zdá, tento podnik neřekl ještě své poslední slovo. Po odhalení vlastního počítačového tabletu se v Nokii začíná rodit i zcela nový smartphone. Upozornil na to server Phone Arena.

Foto: mif, Novinky

Parametry a koneckonců ani práce na novém smartphonu zástupci Nokie zatím oficiálně nepotvrdili.

Článek

Nokia se při prodeji mobilní divize Microsoftu zavázala, že nebude produkovat vlastní mobily až do roku 2016. Po tomto datu se ale bude evidentně snažit finský výrobce na trhu chytrých telefonů opět uspět.

Chystaná novinka nese zatím označení C1. Podle zahraničních zdrojů má disponovat pětipalcovým displejem, 2 GB operační paměti, 32GB úložným prostorem a dvěma fotoaparáty. Hlavní osmimegapixelový senzor doplní druhý s rozlišením pět megapixelů na přední straně.

Parametry nejsou oslnivé, lákat bude nejspíše cenou.

Parametry to s ohledem na současné top modely nejsou nijak oslnivé, navíc v roce 2016 budou dozajista již překonané. Mohlo by to však znamenat, že se Nokia bude snažit uspět na trhu levnějších přístrojů, kde se jí dařilo i v minulosti.

Parametry, a koneckonců ani práce na novém smartphonu, však zástupci Nokie zatím oficiálně nepotvrdili.

Nokia C1 bude nicméně podle informací serveru Phone Arena pracovat pod operačním systémem Android. Od konkurence by se však měl přístroj odlišovat uživatelským prostředím. Nabídne totiž svůj vlastní Z Launcher - inteligentní rozhraní, jež monitoruje vaši práci s přístrojem, a na základě toho vám intuitivně nabízí aplikace. V potaz přitom bere nejen den, ale i konkrétní čas.

Tablet v prodeji už příští rok

Právě Z Launcher je také hlavním lákadlem v listopadu odhaleného tabletu Nokia N1, který sází na kompaktnější rozměry (201 x 139 x 6,9 mm). Ty jsou víceméně dány 7,9palcovým IPS displejem s rozlišením 2048 x 1536 obrazových bodů. Proti poškození je dotykový panel chráněn odolným sklem Gorilla Glass 3, podobně jako celá řada konkurentů. Záda tabletu jsou vyrobena z hliníku.

BEZ KOMENTÁŘE: Tablet Nokia N1Video: Nokia

Pracovní tempo přístroje udává čtyřjádrový 64bitový procesor Intel Atom Z3580 při frekvenci 2,3 GHz. Ten má k dispozici grafický čip PowerVR G6430, 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Vše pohání operační systém Android 5 Lollipop.

Tradičně jsou k dispozici dva fotoaparáty – osmimegapixelový na přední straně a pětimegapixelový na té zadní. Ve výbavě nechybí ani bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth. Výrobce se také pochlubil, že přístroj nabídne baterii s kapacitou 5300 mAh. Výdrž by tak měla být o pár hodin lepší než u stejně drahých konkurenčních tabletů.

Dostupnost tabletu Nokia N1 je plánována až na příští rok. Oficiální prodejní cena byla stanovena v přepočtu na 5500 Kč bez daní a dotací. Finální cena by se tak ale stále měla v Česku pohybovat pod hranicí sedmi tisíc korun. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Nokia N1

Microsoft už značku Nokia používat nebude

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci dubna. Obě firmy také souhlasily, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji. Microsoft se dohodl na převzetí divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) loni v září.

Název Nokia však již nové přístroje od amerického počítačového giganta nevyužívají, místo toho nesou pouze označení Lumia. Prvním takovým přístrojem je Lumia 535. [celá zpráva]

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám