Hlavní obsah

Levný chytrý telefon od Nokie se v Česku prodává za 3200 Kč

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemští prodejci začali v rámci předobjednávky nabízet první chytrý telefon společnosti Nokia vybavený operačním systémem Android. Jedním z největších lákadel novinky, kterou finský výrobce odhalil na konci února, je pořizovací cena. Smartphone pojmenovaný jednoduše X je možné pořídit za cenu lehce převyšující hranici tří tisíc korun. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.

Foto: archív výrobce

Nokia X

Článek

Přestože přesná dostupnost Nokie X je zatím neznámá, nabídka je poměrně široká. U několika desítek prodejců je možné vybírat mezi černým, zeleným, bílým, červeným, žlutým a modrým provedením. Podle Zboží.cz ceny startují na 3166 Kč, nejdražší nabídky se pak šplhají nad hranici 3500 Kč.

Nokia X tvoří základ nabídky chytrých telefonů s operačním systémem Android. Nutno podotknout, že se Android na chytrých telefonech od finského výrobce svým vzhledem velmi podobá Windows Phonu od Microsoftu, kterým jsou vybaveny pokročilejší smartphony této značky.

Úvodní obrazovka je uspořádaná v jednotlivých barevných panelech, z nichž každý představuje jinou funkci nebo službu smartphonu. Tradičně nechybí ani off-line navigace a mapové podklady celého světa, které finský výrobce automaticky dává zdarma ke všem svým chytrým mobilům.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Nokia X a verze plus vypadají zcela totožně, jediným rozdílem je velikost operační paměti.

Nokia X je vybavena čtyřpalcovým dotykovým displejem (480 x 800 obrazových bodů) a třímegapixelovým fotoaparátem. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227 s taktem 1 GHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Ten je možné ještě dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD.

V prodeji by se měly objevit také další dva modely – verze X+ s větší operační pamětí a XL s větším displejem. O jejich ceně či dostupnosti však prodejci zatím mlčí. Z informací, které byly zveřejněny na tiskové konferenci Nokie, lze však usuzovat, že se budou nabízet za méně než 4000 Kč.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Nokia XL má pětipalcový displej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám