Hlavní obsah

Výbor v europarlamentu schválil konec poplatků za roaming

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Úplné zrušení poplatků za mezinárodní hovory a další telefonické služby v rámci Evropské unie je na spadnutí. Záměr v úterý schválil Výbor Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku se sídlem v Bruselu. Poplatky za roaming se v rámci EU mají stát minulostí od konce roku 2015.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zrušeny mají být poplatky za telefonické hovory, textové zprávy i datové služby.

„Bylo tak vykročeno ke skoncování se stavem, kdy drtivá většina Evropanů při cestování do zahraničí nepoužívá na svém mobilu sociální sítě, jako je Facebook stejným způsobem jako doma, v omezeném rozsahu posílá e-maily a plná polovina nepoužívá internet,“ sdělil člen výboru a český europoslanec Jan Březina (BEZPP) z Evropské lidové strany, která u legislativy působí v roli zpravodaje.

Podle Březiny lze podle dosavadní praxe očekávat, že plénum Evropského parlamentu rozhodnutí výboru ztvrdí už v dubnu a s podporou Evropské komise návrh prosadí i v jednání s členskými státy.

Poplatky měly být zrušeny už dříve, projednávání návrhu ale mimo jiné brzdily tlaky lobbistů z telekomunikačních společností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám