Hlavní obsah

Unikátní smartphone má dva displeje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská společnost Yota Devices se bude snažit uspět na přeplněném trhu chytrých telefonů. Dopomoci by k tomu měl vskutku originální přístroj, model YotaPhone je totiž vybaven dvěma obrazovkami. Novinka by se měla na pultech obchodů objevit ještě letos. Analytici však pochybují, že by se firmě podařilo získat výraznější podíl na trhu na úkor zavedených výrobců.

Foto: Reuters

Generální ředitel firmy Vlad Martynov ukázal světu YotaPhone.

Článek

Yota vyvíjí telefon od roku 2010. Ve středu ho představila premiérovi Dmitriji Medveděvovi, který je milovníkem moderních přístrojů, uvedly ruské agentury. Rusko je velkým trhem pro zahraniční výrobce mobilních telefonů jako Apple a Samsung. Zatím však žádná ruská firma nebyla úspěšná s vývojem vlastního mobilního telefonu.

Generální ředitel firmy Vlad Martynov řekl agentuře Reuters, že chce ještě letos začít prodávat přístroj v Rusku, Rakousku, Francii, Německu a Španělsku. Příští rok by se měl přístroj prodávat ve 20 zemích, zda mezi nimi bude i Česká republika, však zatím není jasné. Německá agentura DPA již napsala, že přístroj, který využívá operační systém Android, se začne v Německu prodávat tento měsíc za cenu 499 eur (13 700 Kč). V ruských obchodech má přístroj stát 19 900 rublů (12 100 Kč).

Foto: Reuters

Premiér Dmitrij Medveděv si prohlíží nový smartphone.

Analytici však vidí šanci na úspěch nového přístroje skepticky. Firma podle nich nemá zavedené jméno, jako mají Samsung, Nokia nebo Apple. Chybějí jí tak věrní fanoušci, kteří by netrpělivě čekali na zahájení prodeje nového přístroje.

Na první pohled se YotaPhone nijak výrazně neliší od obyčejných chytrých telefonů s velkým barevným dotykovým displejem. Na jeho zadní straně je však umístěn další panel na bázi elektronického inkoustu, který používá většina čteček ebooků.

Foto: Reuters

Ruský smartphone YotaPhone

Právě druhý monitor by měl být hlavní předností novinky. Uživatel jej může používat pro jednoduché operace s telefonem, například čtení zpráv a e-mailů. Díky tomu výrazně prodlouží výdrž baterie. V případě používání pouze tzv. e-ink displeje přístroj dokáže na jedno dobití fungovat klidně i dva týdny.

Tento panel má však samozřejmě i několik omezení. Není podsvícený, a tak je nutné v noci používat baterku. Na druhou stranu na ostrém slunci je čitelnost bezkonkurenční. Obnovovací frekvence displeje je také příliš pomalá pro hraní her nebo sledování videa. Právě proto ale smartphone disponuje i druhým displejem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám