Hlavní obsah

Nové iPhony se v Česku prodávají od 9000 korun

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek se v České republice začaly oficiálně prodávat hned dva nové iPhony společnosti Apple. Rozdíly v jednotlivých cenových nabídkách modelů 5C a 5S jsou ale propastné. Zatímco nejlevněji lze novinku v tuzemsku zakoupit už za devět tisíc korun, sumy za nejvybavenější verzi přístroje se šplhají až k hranici 30 tisíc korun.

Foto: Novinky

Nabídka nových iPhonů v internetovém obchodě Applu

Článek

Oficiální cena iPhonu 5C startuje v internetovém obchodě společnosti Apple na 14 790 Kč. Za tuto částku lidé získají bílou, červenou, žlutou, modrou nebo zelenou variantu s kapacitou 16 GB. Za dvojnásobnou kapacitu úložného prostoru si pak připlatí téměř tři tisíce korun.

Foto: Novinky

Oficiální ceny iPhonu 5C

Foto: Novinky

Oficiální ceny iPhonu 5S

Výkonnější iPhone 5S je dostupný v černé, zlaté a stříbrné barvě. Ceny jsou odstupňovány opět podle kapacity, konkrétně tedy zájemci za 16GB model zaplatí 17 390 Kč, za 32GB 19 990 Kč a za 64GB 22 590 Kč.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, lze model 5C zakoupit od 13 850 Kč, tedy o tisícovku levněji než v internetovém obchodě Applu. Některé nabídky se však na druhou stranu šplhají až k hranici 23 000 Kč.

První lidé stojí v Česku fronty na nové iPhonyVideo: Novinky

To za iPhone 5S lidé podle Zboží.cz paradoxně na webu zaplatí o pár stokorun více, než kolik by dali v internetovém obchodě Applu. Ceny startují na 17 990 Kč (základní model s kapacitou 16 GB). Zlatou variantu s největší pamětí si však někteří obchodníci cení dokonce i na 29 000 korun.

Ušetřit klidně několik tisíc je pak možné při nákupu nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka u operátora. Například nedotovaný iPhone 5C s 16GB pamětí vyjde u Vodafonu na 15 377 Kč, za verzi 5S pak zájemci zaplatí 18 177 Kč. Podle měsíční útraty však cena obou telefonů může klesnout až na 9177 Kč, respektive na 11 977 Kč v případě výkonnější verze.

Foto: Apple

Apple iPhone 5S

Foto: Apple

U T-Mobilu činí základní cena nedotovaného iPhonu 5S s 16GB kapacitou 17 399 Kč, verze 5C vyjde na 14 699 Kč. Ceny se smlouvou na dobu určitou startují na 15 699 Kč, respektive na 13 299 Kč v případě levnějšího plastového modelu. 64GB model pak s dotací vyjde na 20 699 Kč a na 22 699 Kč bez smlouvy.

Co umí nové iPhony?

Poprvé v historii jdou do prodeje hned dva nové iPhony. Základní model 5C nabízí nižší cenu, plastovou konstrukci a k dispozici bude v několika různých barevných provedeních. I přes nižší cenu se přitom novinka nemusí stydět za svou hardwarovou výbavu, která víceméně odpovídá loňskému top modelu s pořadovým číslem pět.

Vlajkovou lodí amerického počítačového giganta se stává model iPhone 5S. Ten bude na rozdíl od svého předchůdce dostupný ve třech různých barevných provedeních. Kromě bílé a černé bude k dispozici odstín šampaňské zlaté.

Apple utíká konkurenci

S novinkou Apple opět utíká konkurenci. Jako první na světě totiž nabízí v mobilním telefonu čip se 64bitovou architekturou. Tu zatím nabízely pouze stolní počítače, notebooky a některé tablety. Právě díky zmiňovanému čipu Apple A7 by měl iPhone 5S nabídnout bezkonkurenční výkon.

I přes nárůst výkonu se proti aktuální pětce prodloužila výdrž baterie. Podle měření Applu by měl iPhone 5S vydržet až 250 hodin v pohotovostním režimu, 40 hodin při přehrávání hudby a deset hodin nepřetržitého brouzdání na internetu prostřednictvím WiFi.

Vylepšením prošel i vestavěný fotoaparát. Apple zachoval rozlišení osm megapixelů, ale senzor je o 15 % větší a světelnost objektivu dosahuje hodnoty f/2.2, což by se mělo pozitivně promítnout při natáčení a focení při velmi špatných světelných podmínkách. Také blesk je nový, dokáže automaticky měnit v jemných odstínech svou barvu, aby dosáhl co nejrealističtější scény. Video dokáže snímat až 120 snímků za vteřinu.

Nové iPhony jsou již také v nabídce Telefóniky. „Stále s firmou Apple jednáme o konečných podmínkách smlouvy, nicméně pro naše zákazníky se nám v tuto chvíli podařilo zajistit určité množství prodejních kusů. Dostupnost a možnost koupě je možné si ověřit na našich prodejnách,“ řekl Novinkám mluvčí operátora Hany Farghali.

Reklama

Výběr článků

Načítám