Hlavní obsah

Na výrobce telefonů HTC tlačí konkurence, firma čeká pokles tržeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Tchajwanský výrobce smartphonů HTC čeká v prvním čtvrtletí pokles tržeb. Ten by se měl proti předchozím třem měsícům pohybovat od nuly do 17 procent a v odpovídajícím rozsahu se sníží i provozní marže. Firma uvedla, že se v letošním roce zaměří hlavně na mladé trhy, kde vidí lepší možnosti uplatnění.

Foto: HTC

Chytrý telefon HTC One S

Článek

Pozice HTC na trhu se zhoršuje už asi od poloviny roku 2011. Do té doby se firmě dařilo a zažívala rychlý růst. Spotřebitelé ale pak začali mnohem víc nakupovat smartphony iPhone od americké společnosti Apple a vedle nich také konkurenční přístroje jihokorejského Samsungu.

Firma čeká v prvním čtvrtletí tržby od 50 do 60 miliard tchajwanských dolarů (TWD; od 31,7 do 38,1 miliardy Kč). Ve čtvrtém čtvrtletí utržila 60 miliard a před rokem dokonce 65,8 miliardy TWD.

Výhled zaostává za odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters na první čtvrtletí v průměru počítali s tržbami kolem 62,8 miliardy TWD. Provozní marže by měla klesnout na 0,5 až jedno procento, což je rovněž méně, než se čekalo.

Firma v lednu oznámila, že jí ve čtvrtém čtvrtletí meziročně klesl čistý zisk o 91 procent na jednu miliardu TWD. Management uvedl, že větší orientace na mladé trhy má HTC pomoci účinněji se vypořádat s konkurencí firem Apple a Samsung.

Reklama

Výběr článků

Načítám