Hlavní obsah

Bývalí zaměstnanci Nokie odhalí vlastní telefon už příští měsíc

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Jolla, která vznikla v červenci spojením několika bývalých zaměstnanců Nokie, představí svůj první chytrý telefon v listopadu. Hlavním lákadlem novinky by měl být operační systém MeeGo, na který sázela Nokia ještě před navázáním partnerství s Microsoftem. Upozornil na to server TechCrunch.

Foto: meego.com

Jak přesně bude telefon vypadat, zatím zástupci firmy neprozradili. Jisté však je, že bude disponovat platformou MeeGo.

Článek

„Odhalení nového smartphonu značky Jolla je naplánováno na 21. listopadu v Helsinkách. Jsem nadšený, že konečně budeme moci celému světu ukázat, na čem jsme pracovali,“ uvedl generální ředitel společnosti Jolla Jussi Hurmola.

Zatím jediným telefonem s operačním systémem MeeGo je Nokia N9. MeeGo se vyznačuje velice přehledným a intuitivním ovládáním. Zajímavé je, že se zcela obejde bez jakýchkoliv tlačítek. Například hlavního tlačítka pro otevření menu nebo návrat na úvodní obrazovku. Tlačítka nahrazují gesta – pro ilustraci menu spustíte jednoduchým pohybem prstu z jednoho kraje obrazovky do druhého.

Foto: Novinky

Nokia N9

Systém našel uplatnění také v některých netboocích a zábavních zařízeních určených do automobilů. Operační systém MeeGo je založen na Linuxu a Nokia jej spolu s Intelem vyvinula v roce 2010. Řada odborníků tvrdí, že MeeGo je prozatím nejlepší operační systém od Nokie.

Platformu MeeGo Nokia zavrhla loni v únoru, kdy navázala partnerství se společností Microsoft a ve svých nových chytrých telefonech začala nabízet do té doby konkurenční Windows. Podle serveru Businessweek americký softwarový gigant za tento strategický krok zaplatil finské Nokii miliardu dolarů, tedy více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám