Hlavní obsah

Chytrá nabíječka promění lidský dech v energii pro mobil

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní chytré telefony s dotykovými displeji mají takový výkon, že se směle mohou měřit s netbooky i levnými PC sestavami. Rychlé procesory a grafické čipy mají však negativní vliv na výdrž baterie. Proto inženýři z celého světa přicházejí s návrhy, jak dobíjet telefony bez elektrické zásuvky i na cestách – posledním hitem je nabíječka, která vytváří energii z lidského dechu.

Foto: Profimedia.cz

Maska Aire

Článek

Novinku nesoucí označení Aire vyrobil vynálezce Joco Paulo Lammoglia z Ria de Janeira. Zatím se jedná o pouhý prototyp, tvůrce však věří, že si dechová nabíječka rychle najde díky svým přednostem cestu k masové produkci.

„Je ji možné použít doma během spaní i čtení knihy nebo venku, zatímco chodíte či běháte. Kromě ochrany životního prostředí novinka také pozitivně ovlivňuje techniku dýchání,“ neskrýval své nadšení z nabíječky Aire Lammoglia.

Foto: Profimedia.cz

Maska Aire

Maska funguje poměrně jednoduše. Ukrývá v sobě miniaturní větrné turbíny, které se roztočí dechem a vytváří tak elektrickou energii, která se prostřednictvím kabelu přenáší do mobilního telefonu.

Kromě chytrých telefonů by novinka mohla najít uplatnění také u počítačových tabletů, kapesních konzolí, digitálních fotoaparátů či kompaktních multimediálních přehrávačů. Jak dlouho je nutné dýchat pro nabití přístroje, tvůrce neprozradil. Jisté zatím ani není, kdy by se Aire mohla začít prodávat a za jakou cenu.

Foto: Profimedia.cz

Maska Aire

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám