Hlavní obsah

Zákeřný virus pro iPhone krade lidem peníze z bankovních účtů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní telefony iPhone od Applu začal po celém světě napadat zákeřný počítačový virus. Jeho hlavním úkolem je získat od uživatele přístupová hesla k jeho bankovnímu účtu, které následně přepošle svému tvůrci. Hackerovi poté nic už nebrání v tom, aby všechny peníze z účtu jednoduše získal. Upozornil na to zahraniční server TechWorld.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Apple iPhone

Článek

Nový virus pro iPhone se jmenuje Duh. Podle prvních ohlasů napadá všechny generace chytrého telefonu od Applu. Pouze však ty přístroje, jež byly odemknuty (tzv. jailbreak). To znamená, že byly zbaveny bezpečnostní pečeti společnosti Apple, aby do nich mohly být instalovány neoficiální aplikace, nebo bylo možné jednoduše měnit vzhled pracovní plochy.

Pokud je iPhone virem Duh infikovaný, ohrožuje uživatele, kteří se snaží pomocí komunikátoru připojit k internetovému bankovnímu účtu. Škodlivý kód je totiž přesměruje na falešné internetové stránky, jež na první pohled vypadají jako web bankovního institutu. Hacker získá přístupové údaje ve chvíli, kdy je uživatel na falešných stránkách zadá.

Zákeřný virus vás může připravit o celoživotní úspory.
bezpečnostní expert Chester Wisniewski

„Škodlivý kód Duh pracuje na stejném principu, jako neškodný virus ikee, jež vytvořil teprve 21letý Australan Ashley Towns. Zatímco on chtěl pouze upozornit na nebezpečnou zranitelnost, kterou iPhony trpí po odemčení, nový virus může uživatele připravit klidně i o celoživotní úspory,“ varoval bezpečnostní expert společnosti Sophos Chester Wisniewski.

Nový virus je velice podobný škodlivému kódu s názvem ikee, který začal napadat iPhony před 14 dny. Ten však pouze na displeji telefonu měnil pozadí na fotografii populárního britského zpěváka Ricka Astleye a zobrazil text “ikee is never going to give you up“, který parafrázuje na zpěvákův slavný hit z 80. let.

Společnost Apple nemůže bezpečnostní díru, kterou viry využívají, jakkoliv opravit. Způsobují si ji totiž uživatelé sami, když iPhone odemknou a nainstalují takzvanou SSH službu. Ta umožňuje jiným zařízením připojit se k iPhonu a měnit programy i data v přístroji.

Po nainstalování této služby by měli uživatelé změnit přístupové heslo. Virus k infiltraci využívá toho, že většina lidí nechá u hesla defaultní kombinaci. Jako ochrana před hackery by přitom úplně stačilo, aby si uživatel heslo změnil.

Hackeři mohou napadnout iPhone pomocí SMS

Letos v srpnu bezpečnostní odborníci odhalili také v multimediálním mobilním telefonu iPhone závadu, která umožňuje hackerům převzít kontrolu nad tímto populárním zařízením a využít ji ke krádeži identity či jiným zločinům. K napadení telefonu jim přitom stačí jen speciálně upravená SMS zpráva.

Sama společnost Apple označila chybu za kritickou a urgentně vydala bezpečnostní záplatu. Tu si majitelé iPhonu musejí stáhnout z internetu do svého počítače, a to prostřednictvím služby iTunes. Teprve pak si ji mohou nainstalovat do telefonu. Přístroj jednoduše kabelem propojí se svým počítačem.

"Lidé by si měli bezodkladně provést aktualizaci softwaru k přístrojům iPhone především kvůli tomu, že chyba byla zveřejněna na internetu. Teď začal závod mezi těmi, kdo budou slabé místo v zabezpečení opravovat, a útočníky, kteří chtějí této chyby zneužít," podotkl Joris Evers ze společnosti McAfee.

Podobným způsobem jdou podle bezpečnostních expertů navíc zablokovat i jiné telefony. Německý hacker Tobias Engel například před časem přišel na způsob, jak zablokovat příjem SMS a MMS zpráv na mobilních telefonech s operačním systémem Symbian Series 60 od Nokie. Celý postup, jak mobilní telefon zablokovat navíc Engel zveřejnil na svých internetových stránkách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Na světě je první virus, který napadá iPhone

Uživatelé komunikátoru iPhone od Applu jsou v ohrožení. Historicky první vir, který napadá tento oblíbený mobilní telefon, se objevil tento týden v Austrálii....

Výběr článků

Načítám