Hlavní obsah

Na světě je první virus, který napadá iPhone

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uživatelé komunikátoru iPhone od Applu jsou v ohrožení. Historicky první vir, který napadá tento oblíbený mobilní telefon, se objevil tento týden v Austrálii. Podle ohlasů poškozených lidí na zahraničních fórech se ale začíná rychle šířit po celém světě. Upozornil na to zahraniční IT server PMP Today.

Foto: Novinky

Apple iPhone

Článek

Podle prvních ohlasů virus napadá všechny generace iPhonu. Pouze však ty přístroje, které byly odemknuty. To znamená, že byly zbaveny bezpečnostní pečeti společnosti Apple, aby do nich mohly být instalovány neoficiální aplikace, nebo bylo možné jednoduše měnit vzhled pracovní plochy.

Tento škodlivý kód si získal od bezpečnostních expertů ihned přezdívku ikee. Na displeji telefonu změní totiž pozadí na fotografii populárního britského zpěváka Ricka Astleye. Zároveň se na displeji zobrazí text “ikee is never going to give you up“, který parafrázuje na zpěvákův slavný hit z 80. let.

Virus naprogramoval teprve 21letý Australan Ashley Towns. Chtěl tak prý upozornit na nebezpečnou zranitelnost, kterou iPhony trpí po odemčení. Samotný Apple přitom nemůže tuto bezpečnostní díru jakkoliv opravit, protože ji způsobuje sám uživatel.

Po odemčení přístroje totiž lidé mohou do svých komunikátorů nainstalovat takzvanou SSH službu, která umožňuje jiným zařízením připojit se k iPhonu a měnit programy i dat v přístroji. Po nainstalování této služby by měli uživatelé změnit přístupové heslo. Virus k infiltraci využívá toho, že většina lidí nechá u hesla defaultní kombinaci.

Hackeři mohou napadnout iPhone pomocí SMS

Letos v srpnu bezpečnostní odborníci odhalili také v multimediálním mobilním telefonu iPhone závadu, která umožňuje hackerům převzít kontrolu nad tímto populárním zařízením a využít ji ke krádeži identity či jiným zločinům. K napadení telefonu jim přitom stačí jen speciálně upravená SMS zpráva.

Sama společnost Apple označila chybu za kritickou a urgentně vydala bezpečnostní záplatu. Tu si majitelé iPhonu musejí stáhnout z internetu do svého počítače, a to prostřednictvím služby iTunes. Teprve pak si ji mohou nainstalovat do telefonu. Přístroj jednoduše kabelem propojí se svým počítačem.

"Lidé by si měli bezodkladně provést aktualizaci softwaru k přístrojům iPhone především kvůli tomu, že chyba byla zveřejněna na internetu. Teď začal závod mezi těmi, kdo budou slabé místo v zabezpečení opravovat, a útočníky, kteří chtějí této chyby zneužít," podotkl Joris Evers ze společnosti McAfee.

Co umí nový iPhone 3GS

Nový iPhone 3GS představila společnost Apple letos na začátku června. Co ale znamená označení 3GS? Stejně jako u starší verze zkratka představuje podporu rychlého 3G internetu. Přídomek S je zkratkou anglického slova Speed, čímž chtěl výrobce upozornit na rychlost odezvy systému, která je podle informací Applu až dvakrát vyšší.

Díky výkonnější baterii vydrží nový iPhone na jedno nabití 1,5krát tolik než varianta 3G. Bez elektrické zásuvky by měl iPhone dokázat pracovat až 300 hodin. Hovorový čas činí 12 hodin. Video můžete na přístroji bez přerušení přehrávat 10 hodin a hudbu neskutečných 30 hodin.

Vylepšení se dočkal také integrovaný fotoaparát, který byl u předchozí verze u uživatelů často terčem kritiky. Fotoaparát s rozlišením 3,2 Mpix nabídne automatické ostření. [celá zpráva]

Podobným způsobem jdou podle bezpečnostních expertů navíc zablokovat i jiné telefony. Německý hacker Tobias Engel například před časem přišel na způsob, jak zablokovat příjem SMS a MMS zpráv na mobilních telefonech s operačním systémem Symbian Series 60 od Nokie. Celý postup, jak mobilní telefon zablokovat navíc Engel zveřejnil na svých internetových stránkách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám