Hlavní obsah

Ufon chce rozšířit pokrytí na celou ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telekomunikační operátor U:fon by rád rozšířil své pokrytí na celou populaci České republiky prostřednictvím dohody s některým ze tří domácích mobilních operátorů. V rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Euro to řekl Tomáš Budník, od srpna šéf společnosti MobilKom, která operátora provozuje.

Foto: Novinky

Na rozdíl od tří stávajících mobilních operátorů nabídne firma volání v rámci své sítě bezplatně a také tarif s nulovým měsíčním paušálem.

Článek

U:fon má nyní signálem pokryto přes 82 procent populace a pro mobilní telefonování využívá technologií CDMA. Ta je odlišná od technologie GSM, se kterou pracují T-Mobile, Telefónica O2 a Vodafone. 

"Jednání se odehrávají, kdyby však nevedla v rozumném čase k cíli, budeme se muset obrátit na regulátora," uvedl Budník. Klíčová bude podle něj cena minuty, kterou by U:fon konkurenčnímu operátorovi za volání svého klienta platil. O pomoc Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) by MobilKom usiloval, pokud by se při jednání objevily komplikace. Dohoda by podle Budníka měla být vyjednána do půl roku, aby firma měla na jaře k dispozici řešení pro své klienty.

Fungovat by měl i v zahraničí

Zákazníci U:fona by si v případě dohody s jedním z operátorů GSM museli kvůli odlišným technologiím koupit nový telefon. Společnost chce podle Budníkova odhadu v prvním čtvrtletí příštího roku nabídnout klientům takzvané duální telefony, které fungují v sítích CDMA i GSM. "Chtěl bych však klienty ubezpečit, že nové přístroje budou cenově i vizuálně atraktivní," uvedl. Zákazníci U:fona by pak navíc mohli používat svůj mobil i v zahraničí.

U:fon měl začátkem srpna 130 000 zákazníků, kteří využívali jeho datové a hlasové služby v bezdrátové síti CDMA. Z operátorů GSM měl na konci prvního pololetí T-Mobile 5,43 miliónu klientů, Telefónica 4,84 miliónu a Vodafone 2,94 miliónu SIM karet.

Vlastníkem U:fona je investiční společnost Penta. Operátor od května 2007 nabízí mobilní internet a pevnou bezdrátovou linku, loni v červnu spustil také hlasové mobilní služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám