Hlavní obsah

Ohlédnutí za největším evropským technologickým veletrhem

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Minulý týden se v sousedním Německu konal největší evropský veletrh zábavní a spotřební elektroniky IFA. Do Berlína kvůli němu zavítaly tisíce výrobců a desetitisíce fanoušků dychtících po novinkách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Novinky z veletrhu IFA v BerlíněVideo: Reuters

 
Článek

Do Berlína se na veletrh IFA sjely tisíce výrobců s různých koutů světa. Na akci nechyběly společnosti Acer, Asus, Lenovo, Bang & Olufsen, Panasonic, Bosch, Siemens, TomTom, DJI, Samsung, Philips, Sony, ZTE, Sony, Sharp či například Haier.

K vidění byly stovky novinek, které se na pultech obchodů objeví ještě před letošními Vánocemi.

Prakticky vše se točilo okolo nových notebooků, především těch extrémně výkonných. Ty by měly v nacházejících týdnech doslova zaplavit trh, díky nové certifikaci Nvidia Studio se na trh chystají desítky nových strojů, prakticky všechny přitom budou určeny primárně na práci.

Sloužit přitom mají pro velmi náročné uživatele, jako jsou například grafici, fotografové, střihači videí, youtubeři či webdesignéři. Tato generace laptopů jim má nabídnout podobný výkon jako stolní sestavy, využít jej nicméně budou moci i na cestách.

Smazávají se rozdíly mezi PC a notebooky

Výrobce přitom tvrdí, že nový standard boří hranice mezi stolními PC a notebooky. „Nové RTX Studio notebooky jsou perfektním nástrojem pro tvůrce, kteří během svých cest potřebují výkon na úrovni stolních počítačů,“ prohlásil Jason Paul, generální ředitel GeForce softwaru a technologií ve společnosti Nvidia.

Výrobu těchto strojů již přislíbily společnosti Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HP, MSI či například Razer. Není ale pochyb, že se nové notebooky s certifikací Nvidia Studio objeví také v portfoliu dalších výrobců.

Letošní ročník byl svým způsobem specifický. Velká část výrobců totiž vsadila na novinky, které cílí především na hráče. Vedle honby za co nejvyšším výkonem se podniky snažily prostřednictvím nových technologií především vtáhnout hráče více do děje jednotlivých titulů. Využívaly k tomu speciální křesla, zakřivené monitory i sluchátka s prostorovým zvukem.

Představeno byla v Berlíně také cel řada chytrých telefonů. Vedle špičkových smartphonů se ukázaly také hloupé mobily bez operačního systému, ty se postupně vrací do módy.

Predator Thronos Air vypadá už na první pohled velmi futuristicky. Podobně jako u předchůdce se totiž konstrukce pne přes hlavu uživatele až přímo před něj. Na tomto ramenu mohou být umístěny klidně až tři velkoformátové displeje.

Hráč má tak pocit, jako kdyby seděl v nějakém kokpitu, ve kterém se může ponořit do bitvy. Některé prvky tohoto gamingového trůnu jsou navíc podsvíceny modrou a zelenou barvou, což navozuje tu správnou herní atmosféru.

Herní křeslo Acer Predator Thronos AirVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Herní křeslo Acer Predator Thronos Air

Křeslo lze nastavit do různých úhlů – 130° uvnitř kabiny a 180° mimo kabinu, na pohodlí si tak bude stěžovat málokdo. Ve výbavě herní jeskyně nechybí dokonce ani masážní funkce, takže hráči mohou po intenzivních sezeních relaxovat.

Nedílnou součástí celého kokpitu je také nastavitelné klávesnice a podstavec pod myš. Díky tomu je možné hrát i ve chvíli, kdy si budete chtít křeslo položit. Výrobce si dal záležet i na takových drobnostech, jako je uchycení webkamery. Ta se jednoduše přidělá na prostřední monitor, načež zajistí živý přenos z akce na YouTube, Twitch nebo Mixer.

Pro udržení pořádku a organizace je v oblasti za židlí umístěna platforma pro položení výkonného herního počítače a systém správy kabelů kabely a dráty úhledně uloží. Kromě toho nabízí Acer řadu možností přizpůsobení a vylepšení, například stabilizátor sedadla, který zabrání pohybu křesla během hraní, držák nápojů a sluchátek či USB rozbočovač. Hráči mají k dispozici zkrátka opravdu vše, co budou potřebovat.

  • Dostupnost a cena: Kdy a za jakou cenu se začne Acer Predator Thronos Air prodávat, zatím není jasné. Očekává se však cenovka vyšší než 100 tisíc korun.

Společnost Sony se letos snažila zaujmout hned několika zajímavými telefony. Například zkraje jara si premiéru odbyl špičkový model Xperia 1, který doposud představuje to nejlepší v nabídce japonského elektronického gigantu.

Právě ve šlépějích jedničky má pokračovat také novinka zvaná Xperia 5. V podstatě jde totiž o zmenšeninu dříve představené vlajkové lodi. Místo 6,5palcové obrazovky má přístroj úhlopříčku 6,1 palce.

Sony Xperia 5Video: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 5

Výrobce se přitom netají tím, že jednou z hlavních předností pětky je stejně jako v případě jedničky právě použitá obrazovka. Přístroj totiž používá OLED panel s displejem CinemaWide s poměrem stran 21:9. Konkrétně jde o panel s úhlopříčkou 6,5 palce.

Zajímavý je právě netradiční poměr stran. Díky tomu se při sledování filmů nezobrazují černé rámečky okolo, ale je skutečně využita celá obrazová plocha. Vhod také přijde u filmových radovánek podpora multidimenzionálního zvuku Dolby Atmos

Pracovní tempo udává procesor Snapdragon 855, který proti předchůdci nabízí také podporu vysokorychlostního Gigabit LTE. Telefon má tak o 25 % rychlejší CPU a až o 40 % výkonnější GPU. Disponuje také Snapdragon Elite Gaming pro bezproblémové zvládání aplikací a her kladoucích na procesor velké nároky. Operační paměť dosahuje kapacity 6 GB a bude doplněna o úložiště s kapacitou 64 nebo 128 GB.

  • Dostupnost a cena: Cena modelu Xperia 5 bude startovat na 19 990 Kč, s dostupností se přitom počítá už v průběhu nadcházejícího měsíce.

Obsluhovat až tři počítače najednou je možné s novým bezdrátovým setem Logitech MX. Navíc je tímto způsobem možné propojit i různé platformy, konkrétně Windows, macOS a nejoblíbenější linuxové distribuce.

Set se skládá z klávesnice MX Keys a myši MX Master 3. Zajímavé je především to, že obě bezdrátové periferie mohou sloužit i ke sdílení různých souborů napříč připojenými počítači.

Klávesnice Logitech MX KeysVideo: archiv výrobce

Myš Logitech MX Master 3Video: archiv výrobce

Pokud tedy bude uživatel pracovat například v prostředí Windows, může doslova na pár kliků překopírovat obsah, obrázky a dokumenty do jiného stroje, který klidně může běžet pod Linuxem nebo macOS. Šikovné periferie totiž mají vlastní mezipaměť, kterou lze ke zmiňovaným úkonům využít.

Bezdrátová klávesnice Logitech MX Keys láká navíc na plynulý stisk kláves a přesnou hmatovou odezvu. Velmi praktická je také funkce chytrého podsvícení kláves, ta detekuje ruce a automaticky nastavuje úroveň podsvícení podle světelných podmínek v místnosti. Umí se dokonce i vypnout, když se klávesnice nepoužívá, aby se šetřila energie baterie a omezilo rozptylování pozornosti.

Jednou z předností myši Logitech MX Master 3 je pak nové kolečko MagSpeed, které dovede díky elektromagnetickému pohonu procházet tiše tisíce řádků během několika sekund. Tento hlodavec staví na senzoru Logitech MX Darkfield s rozlišením 4000 DPI, který dovede pracovat na různých typech povrchů. Baterie myši vydrží při plném nabití až 70 dnů a po rychlém tříminutovém dobíjení zvládne celodenní provoz. Stejně jako v případě klávesnice je možné i MX Master 3 dobít pomocí rozhraní USB-C.

  • Dostupnost a cena: Nový set, v rámci něhož získají případní zájemci také opěrku dlaní MX Palm Rest v hodnotě 549 Kč, by se měl začít prodávat ještě v září za 5998 Kč. Obě periferie nicméně bude možné koupit také samostatně – myš i klávesnice vyjdou na 2999 Kč.

Titul nejvýkonnější notebook na světě si vysloužil model ProArt StudioBook One, který je zástupcem nové řady společnosti Asus cílící na kreativce. Jde především o laptopy, jejichž výkon se má rovnat klasickým stolním počítačům. V praxi bude tedy jedno, zda pracujete na notebooku, nebo stolním PC. V minulosti přitom měly vždycky stolní počítače navrch.

Tak vysokým výkonem se novinka může pochlubit především díky kombinaci procesoru Intel Core i9 a grafické karty Quadro RTX 6000. Model ProArt StudioBook One je totiž prvním laptopem na světě, který je vyzbrojen touto grafikou. Jedním dechem se nicméně sluší dodat, že prvenství si tento stroj patrně neuchová příliš dlouho, neboť v nadcházejících týdnech se patrně objeví i další notebooky s podobnou konfigurací od jiných výrobců.

Notebook Asus ProArt StudioBook OneVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Notebook Asus ProArt StudioBook One

Novinka nabízí 15,6palcový displej s rozlišením 4K, který se chlubí 120Hz obnovovací frekvencí. Právě obrazovku by tomuto stroji mohl závidět kdejaký herní notebook, ProArt StudioBook One je nicméně primárně stavěn na práci.

S ohledem na nabízený výkon není velkým překvapením, že u nejrychlejšího notebooku na světě byl velký důraz kladen na kvalitu chlazení – laptop využívá pokročilé chlazení s ultra tenkými titanovými odpařovacími komorami.

Obávat se uživatelé nemusí ani nijak dramaticky nízké výdrže baterie. Technologie Nvidia Optimus totiž dovoluje plynulé přepínání mezi samostatnou a integrovanou grafickou kartou v závislosti na využívaných aplikacích a bez nutnosti celý systém nebo tyto aplikace restartovat. Na reálné testy výdrže si ale budeme muset ještě počkat.

  • Dostupnost a cena: Výrobce zatím oficiální informace o dostupnosti a ceně neprozradil. Na pultech obchodů by se nicméně model ProArt StudioBook One měl objevit ještě letos, cena patrně přesáhne hranici 70 000 Kč.

Zatímco většina světových výrobců chytrých telefonů se v posledních měsících předhání, kdo nabídne hezčí a výkonnější smartphone s co možná nejlepším fotoaparátem, společnost HMD Global stojící za značkou Nokia zvolila úplně jinou taktiku. V Berlíně na veletrhu IFA se snažila zaujmout především tlačítkovými mobily.

„Hloupé“ Nokie bez operačního systému byly představeny hned tři. Základ nabídky přitom bude tvořit Nokia 110. Jde o malý telefon s jednoduchou konstrukcí, u níž je čelní strana rozdělená na dvě části – spodní tvoří tlačítka, horní barevný displej.

Nokia 110Video: archiv výrobce

Nokia 2720 FlipVideo: archiv výrobce

Nokia 800 ToughVideo: archiv výrobce

Tento model nabídne MP3 přehrávač, zabudovaný fotoaparát a v neposlední řadě také FM rádio. V jeho výbavě nicméně nechybí ani oblíbené hry, včetně legendárního Hada. Jde o nástupce populárního modelu 105, který se aktuálně stále ještě nabízí v obchodech za cenu okolo 500 Kč – novinka by měla mít cenovku velmi podobnou.

Model Nokia 800 Tough pak cílí na aktivněji založené jedince. Jde v podstatě o obrněnce, který by si díky pogumované konstrukci měl nechat líbit i méně šetrné zacházení. Navzdory jednoduché konstrukci mu nechybí řada pokročilých funkcí – například Google Asistent, WhatsApp, Facebook nebo 4G konektivita.

Trojlístek nových přístrojů uzavírá Nokia 2720 Flip, která je reinkarnací stejnojmenného véčka, jež se prodávalo pod značkou Nokia před lety. Tato novinka nabídne všechny pokročilé funkce jako Nokia 800 Tough, navíc ještě obsahuje nouzové tlačítko a ICE (In Case of Emergency) informační menu.

  • Dostupnost a cena: Na pultech obchodů by se nové telefony od Nokie měly objevit ještě letos před Vánocemi. Počítá se přitom s cenou v rozmezí jednoho až třech tisíc korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám