Hlavní obsah

Dárek za vysvědčení? Vybíráme elektronické pomocníky pro děti a studenty

Klasifikace ve školách se pomalu uzavírá a již příští týden školáci a studenti zjistí, jak se jim v uplynulých měsících dařilo a jaké známky si vysloužili. Odměnou za povedené vysvědčení může být i elektronický pomocník.

Foto: archív výrobce

Intelino Smart Train

Článek

Nebavíme se přitom pouze o chytrých telefonech či noteboocích, které by ratolestem dovolovaly hrát ty nejmodernější hry. Na trhu je hromada technických vychytávek, které udělají radost a zároveň jim v novém školním roce usnadní práci.

S moderní technikou se děti mohou snadno naučit, že hraní zábavných titulů není všechno a že čas lze využít daleko efektivněji – zábavnou formou se mohou naučit například programovat. Programátorů je totiž stejně jako dalších IT expertů akutní nedostatek, a tak děti mohou svůj koníček už za pár let snadno proměnit v lukrativní zaměstnání.

Rodiče mohou pomoci svým ratolestem v rozvoji digitálních dovedností a informatického myšlení pomocí sofistikovaných hraček. Ty dovedou děti naučit, jak vlastně fungují aplikace či jak se ovládají roboti, aby plnili jejich příkazy.

Funkční tlačítko si můžou nakreslit. Česká stavebnice naučí děti technickému myšlení

Testy

Notebooky na učení i zábavu

Počítačové tablety a notebooky se používají běžně ke studiu na vysokých školách. Stále častěji však uplatnění nacházejí také ve středních a v některých případech dokonce i v základních školách. Modelů určených pro studenty je na trhu celá řada.

Především při výběru notebooku hraje velmi důležitou roli hmotnost. Každý gram navíc je v aktovce při každodenním nošení znát. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Sluší se nicméně podotknout, že otázku hmotnosti do značné míry ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

Elektronika letos citelně podraží, obávají se prodejci

Hardware

Pohodlí především

Dobré je myslet také na to, že velikost notebooku rozhoduje o rozměrech klávesnice. Ty nejmenší modely mohou mít tak titěrné klávesy, že na nich nepůjde pohodlně psát. Nejlepší je proto před koupí vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou.

Přeborníky na nízkou hmotnost jsou tablety, některé modely totiž nejsou o moc těžší než obyčejný mobil – váží několik stovek gramů. Další velkou výhodou tabletů je dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Při výběru notebooku nebo tabletu pro studenty je vhodné myslet také na odolnost. Důležité je, aby stroj vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by tak měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme také z dražších modelů, které mají kovové tělo.

Vedle notebooků a tabletů mohou být velmi atraktivním dárkem také chytré telefony, hudební přehrávače, fotoaparáty, kamery či nositelná elektronika. Tyto elektroničtí pomocníci ale pochopitelně ve výuce nejsou již takovým přínosem jako tablety a notebooky.

Intelino Smart Train: nejen pro milovníky mašinek

V Česku máme celé generace milovníků vláčků a železnic. Mašinky najdou uplatnění i v moderní době plné elektroniky, jak ukazuje model od společnosti Intelino. Ten je určen pro nejmenší ratolesti, snaží se rozvíjet jejich kreativitu, logiku, učí je základům programování a robotiku.

Přestože jde tedy v první řadě o líbivě vyhlížející hračku, je to zároveň také učební pomůcka. Využívat ji přitom mohou klidně i malé děti, které ještě neumějí ani číst. Součástí hrací sady Intelino jsou totiž zaklápěcí plastové destičky různých barev, které se mohou umístit přímo na trať i mimo ni. Tyto destičky pak ovlivňují činnost vláčku Intelino – udávání směru, rychlosti a magnetickou spojku.

Foto: archív výrobce

Intelino Smart Train

Velmi praktické je také to, že vláček je kompatibilní s většinou nabízených dřevěných kolejí. Pokud tedy doma již máte nějakou tradiční železnici, můžete ji bez problémů použít i s touto moderní vychytávkou. V takovém případě se pak vláček na trati ovládá prostřednictvím chytrého telefonu, který se připojí prostřednictvím bezdrátového standardu Bluetooth.

Baterie vláčku by měla stačit až na 100 minut provozu, následně je možné ji dobít prostřednictvím USB.

  • Klady: vhodné pro děti už od tří let
  • Zápory: pro pokročilejší stavby je potřeba dokoupit koleje
  • Cena: 2499 Kč

Apple MacBook Air: tenký a lehký

Je to nejtenčí a nejlehčí notebook v nabídce společnosti Apple, zároveň jde také o model s nejnižší cenovkou. Řeč je o laptopu MacBook Air, který je pro studenty ideální volbou. Váží 1,29 kg a jeho tloušťka se díky zkoseným bočnicím pohybuje od 0,41 do 1,61 cm. Zbylé rozměry jsou víceméně dané 13,3palcovou obrazovkou s LED podsvícením a technologií IPS.

Na první pohled sice může vypadat trochu subtilně, ale jeho hliníková konstrukce bez problémů přežije i časté přenášení. Předností je i výdrž baterie. Při surfování po webu se notebook s logem nakousnutého jablka obejde bez nabíjení po dobu až 15 hodin, při sledování videa dokonce až 18 hodin.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

I když si MacBook Air odbyl premiéru již v roce 2020, jeho pracovní tempo je velmi svižné a stačí i na náročnější úlohy. To je dáno především čipem Apple M1. Během premiéry se americký počítačový gigant chlubil, že je díky tomuto procesoru laptop výkonnější než 98 procent prodaných konkurenčních notebooků. Výhodou je také naprostá tichost, čip M1 se navzdory vyššímu výkonu obejde bez aktivního ventilátoru.

V prodeji jsou dvě různé konfigurace, které se budou lišit především velikostí úložného prostoru. Na 29 990 Kč vyjde verze s 256GB SSD jednotkou, na 37 990 Kč pak 512GB modelů. Druhé zmiňované provedení bude mít navíc i o něco výkonnější grafiku, neboť nabídne osm jader místo základních sedmi.

  • Klady: nejlevnější notebook v nabídce Applu
  • Zápory: kvůli platformě ARM nemusí fungovat všechny aplikace
  • Cena: 29 990 Kč (256 GB); 37 990 Kč (512 GB)

Boffin Magnetic Lite: naučí technickému myšlení

Malé i velké konstruktéry se snaží naučit technickému myšlení česká elektronická stavebnice Boffin Magnetic Lite, za kterou stojí společnost 3Dsimo. Nenechte se zmást názvem, tato stavebnice je sice odlehčenou verzí, ale nabízí více než 150 různých projektů. Velkou výhodou ve srovnání s dražším modelem, který stojí 2990 Kč, je snadná přenositelnost. Verze Lite s cenovkou 1499 Kč totiž používá speciální fixy s vodivou barvou, díky čemuž není potřeba pro tvorbu jednotlivých projektů tolik součástek.

V praxi totiž můžete některé funkční součástky doslova nakreslit, což podle našich zkušeností děti opravdu baví. Boffin Magnetic Lite je bezesporu zábavnější a kreativnější forma. Řídit se totiž nemusíte pouze návodem, ale s pomocí fixky vytvářet svoje vlastní projekty.

Foto: archív výrobce

Boffin Magnetic Lite

Zdatní konstruktéři mohou navíc hledat další inspiraci na webových stránkách Boffinu či na sociálních sítích. Prodeje stavebnic Boffin Magnetic se počítají na statisíce. Skupina malých konstruktérů, kteří se rádi dělí o své výtvory, je tak v českých luzích a hájích již poměrně početná.

Stavebnice je určena pro děti od osmi let. A skutečně i takto malé děti si s většinou projektů poradí samy. Boffin Magnetic se skládá z magnetické podložky založené na technologii spojující magnetismus a vodivou plochu. Na podložku se staví jednotlivé komponenty stavebnice – vodivá propojení, kondenzátory, přepínače, vypínače, tlačítka či rezistory a mnohé další.

  • Klady: stavebnice nabízí přes 150 různých projektů
  • Zápory: menší děti mohou potřebovat se složitějšími projekty pomoc
  • Cena: 1499 Kč

TCL 20R 5G: příslib rychlého internetu

Tuzemští operátoři se netají tím, že chtějí v Česku v letošním roce i nadcházejících letech masivně rozšiřovat 5G sítě. Je tedy jasné, že budoucnost představují telefony s podporou 5G. Jen pro porovnání, v mobilních sítích třetí generace dosahuje internet rychlosti 10 Mbps, v případě 5G je to až 1000 Mbps. I proto se snaží výrobci cenu 5G modelů neustále snižovat.

Jedním z nejnovějších přírůstků mezi levné modely je TCL 20R 5, který se v obchodech nabízí za 5299 Kč. Za tuto sumu případní zájemci získají telefon s 6,52palcovým displejem a rozlišením HD+ (720 x 1600 pixelů). Obnovovací frekvence je přitom 90 Hz. Některé levné modely nabízejí vyšší rozlišení, ale zase jsou pomalejší.

Foto: archív výrobce

TCL 20R 5G

Srdcem telefonu je osmijádrový procesor Mediatek MT6833, kterému sekundují 4 GB operační paměti a 64GB úložiště. Nechybí ani slot pro paměťovou kartu, slot ale můžete využít pro vložení druhé SIM karty. Standard 5G bude k dispozici pro obě vložené SIM karty.

Fotoaparáty má tento model k dispozici čtyři, tři jsou umístěny na zadní straně. Čelní fotoaparát s rozlišením 8 MPx tak doplňuje hlavní 13MPx snímač, hloubkový fotoaparát (2 MPx) a makro objektiv (2 MPx).

  • Klady: jeden z nejlevnějších smartphonů s 5G
  • Zápory: telefonu by slušel displej s vyšším rozlišením
  • Cena: 5290 Kč

Lego Vidiyo: rozšířená realita s pomocí mobilu

Na prvňáčky a menší žáky cílí stavebnice Lego Vidiyo. Ta děti vezme do světa rozšířené reality, stačit jim k tomu kromě barevných kostiček bude už jen mobil. Nejprve je totiž nutné všechny kostky poskládat jednu po druhé do sebe, jako kdyby šlo o obyčejnou stavebnici. Tím ale hrátky nekončí, naopak začínají.

Prostřednictvím aplikace Vidiyo pro chytré telefony a tablety s operačními systémy Android či iOS, která je k dispozici samozřejmě zadarmo, je totiž možné vytvářet hudební videoklipy. Děti přitom mohou volit různá pódia, písně či členy kapely. Zároveň také mohou navrhovat obaly jednotlivých alb a svá díla následně sdílet s ostatními.

Foto: archív výrobce

Lego Vidiyo

Na vlastní kůži si tedy mohou i vyzkoušet, jaké to je produkovat nějaký nový song. K dispozici přitom mají celou řadu postaviček vyznávajících jiné hudební styly, stejně jako obrovskou knihovnu písní Universal Music Group.

Kromě základních sad s různými hlavními interprety, které se prodávají za 399 Kč, jsou k mání i hudební kostky a minifigurky Bandmates za 109 Kč a pak velká koncertní pódia, která mohou stát klidně i více než tisíc korun. Menší stage se ale dá pořídit už za 599 Kč.

  • Klady: rozvíjí představivost dětí
  • Zápory: nefunguje bez chytrého telefonu nebo tabletu
  • Cena: od 109 Kč; základní set stojí 399 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Hrát se dá i na pomalých PC a mobilech

Letošní Vánoce hráčům příliš nepřejí. Konzole nové generace jsou už více než rok beznadějně vyprodané a velmi složitá je kvůli nedostupnosti komponent také...

Výběr článků

Načítám