Hlavní obsah

Rainbow Six: Siege nabízí týmovou akci s perfektní zničitelností prostředí

Novinky, David Ryneš

Hry zaměřené na pořádnou kooperaci a taktické jednání aby člověk pohledal. Vývojáři z montrealské pobočky Ubisoftu se však rozhodli tuto díru na trhu vyplnit a přicházejí s pořádnou hardcore akcí, která potěší hlavně fanoušky speciálních jednotek a kooperativního hraní.

Upoutávka na hru Rainbow Six: SiegeVideo: Ubisoft

 
Článek

Rainbow Six je slavná série, která sledovala speciální jednotky, a příběh byl vždy inspirován dílem Toma Clancyho. Po problémovém vývoji dílu Patriots, který se bohužel zrušil, přichází nový přírůstek s podtitulem Siege. Ten se zaměřuje na kompetitivní hraní a příběh úplně vypouští.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Rainbow Six: Siege

Jako přípravu na ostrý start v on-line režimu se zde nachází tzv. situace. Těch je celkem jedenáct, hráče naučí veškeré základy a odzkoušejí si zde několik operátorů. Navíc mají i bonusové úkoly, které po splnění odmění hráče dalším obnosem virtuální měny.

Pokud se hráč ještě necítí na vklouznutí do on-line řežby či by rád s parťákem pořádně potrénoval, může využít povedený režim TerroHunt. V něm se hráč samotný nebo v partě postaví na stranu útočníků proti počítačem ovládaným teroristům. Už tento samotný režim zabaví na několik hodin a hráč se tak může pořádně připravit na kompetitivní zápasy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Rainbow Six: Siege

Čím vybočuje tato hra pro více hráčů od ostatních, je hlavně zničitelnost prostředí. Hráči si mohou vystřílet díry do zdí, pažbou udělat menší otvory pro zjišťování situace či náloží prorazit obří díry jak do zdí, tak i do podlah či stropů. Tohle kompletně mění styl hraní, na který jsou hráči naučení, a hře dodává pořádnou dávku komplexnosti a hráči tak musí společně komunikovat, při jednotlivých vpadnutích do pekelně zabezpečených místností.

On-line režimů se ve hře nachází několik, ale základ je vždy stejný. Proti sobě se postaví pětice útočníků a pětice obránců. Obránci vždy musí překazit útočícímu týmu dosažení cíle, a to buď záchranu rukojmího, zneškodnění bomby, či zajištění chemikálií. Vše samozřejmě může skončit i jednoduchým vystřílením se. Útočící tým musí na začátku kola dálkově ovládaným dronem najít požadovaný objekt či osobu a následně splnit úkol.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Rainbow Six: Siege

Hráč začíná jako rekrut. Poté svým konání – ať už v on-line režimu proti ostatním hráčům, nebo v režimu TerroHunt o samotě či s parťáky – získává virtuální měnu, za kterou si začne postupně odemykat jednotlivé operátory z několika druhů speciálních jednotek. Těch se ve hře nachází rovnou dvacet a jsou rozděleny do dvou kategorií, a to útok a obrana.

Každý z nich má odlišnou výbavu a hodí se na něco jiného. Na útok je dobré mít v partě Sledge, který svým mocným kladivem dokáže probourat zeď a nemusí používat speciální výbušniny. Bránící tým má však možnost některé zdi opevnit a zde přichází na řadu Thermite. Ten disponuje silnější náloží, která zvládne i tyto pevnější zdi.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Rainbow Six: Siege

Ke zneškodňování dálkově ovládaných náloží přijde vhod specialistka IQ, která vlastní jejich detektor. Na druhé straně barikády však dokáže hráčům pořádně zatopit Tachanka, který si může postavit těžký kulomet a zneškodnit jím dobývající tým levou zadní.

Rook naopak dokáže hráčům posílit brnění a Jäger ochrání všechny před granáty díky speciálnímu zařízení, které je sestřelí, když ještě letí vzduchem. Bandita naopak dokáže nabít elektřinou posilněné zdi či na zemi se válející  ostnaté dráty. Ty pak nejen zpomalují útočící tým, ale také jej značně poškozují.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Rainbow Six: Siege

Za virtuální měnu si však hráči neodemykají pouze jednotlivé operátory, ale také si mohou vylepšovat zbraně, a to jak vzhledově, tak i funkčně. Pro zlepšení přesnosti se v nabídce nachází laserový zaměřovač nebo lepší pažba. Pro tichý postup naopak tlumič.

Celkově nás potěšilo odemykání těchto věcí i operátorů, protože jsme měli obavy, aby nebylo uměle zpomaleno a aby si hráči nemuseli pořizovat virtuální měnu za reálné peníze. Hráč je naštěstí odměňován velice štědře, a to hlavně i za aktivity, jako jsou učící Situace či TerroHunt režim, který může hrát o samotě pouze proti počítačem ovládaným protivníkům.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Rainbow Six: Siege

To vše se odehrává na jedenácti mapách. Ať jde například o záchranu rukojmího z rodinného domku, či zajištění chemikálií v letadle. Každá z map je natolik pestrá a komplexní, že hráčům bude trvat několik desítek průchodů, než si zapamatují jednotlivá zákoutí. Nejde však jen o jednotlivé místnosti a rohy uliček. Právě díky zničitelnosti prostředí si hráč musí dávat pozor i na slabší zdi kolem sebe, stropy i podlahy.

Nejenom zničitelnost, ale i celkové technické zpracování hry je povedené. Jde hlavně o skvělé animace, efekty částic při destrukci a celkovou atmosféru úzkých koridorů, ve kterých se jednotlivé zápasy odehrávají.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Rainbow Six: Siege

Zábavná taktická akce, perfektní zničitelnost prostředí a příjemný model odemykání obsahu. To vše je Rainbow Six: Siege. Obavy ze slabšího obsahu nebo šílených mikrotransakcí jsou naštěstí zažehnány. Pokud se hráčům nelíbil letošní Star Wars: Battlefront, tak Siege je naopak pořádnou hardcore akcí, kde každý krok rozhoduje o přežití a výhře.

Hratelnost je dostatečně pestrá a dokáže zabavit na desítky hodin. Samozřejmě záleží na složení týmu. Hráči si naštěstí na tempo hry a její vlastnosti zvykli natolik rychle, že si lze jednotlivé zápasy užít i s naprosto cizími hráči. Vývojáři ve finále mile překvapili a přinášejí perfektní taktickou akci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ukázka ze hry Rainbow Six: Siege

Rainbow Six: Siege vyšel na osobní počítače a herní konzole Xbox One a PlayStation 4. Naše hráče určitě potěší česká lokalizace formou textů.

HODNOCENÍ: 8/10

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám