Hlavní obsah

PlayStation 3 v prodeji, Japonci nespí, stojí dlouhé fronty

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky japonských hráčů stojí v Tokiu od ranních hodin dlouhé fronty na očekávanou konzoli Sony PlayStation 3. Ta se na tamních prodejních pultech objevila v sobotu.

Článek

"Čekal jsem dlouho na tento den. Celý víkend jsem hrál. Neměl jsem ani čas na jídlo," uvedl jeden z náruživých japonských hráčů, který postával ve frontě na PS 3. Tento jednačtyřicetiletý pařan již vlastní původní PlayStation, PlayStation 2, přenosný PlayStation Portable a Xbox 360.

PlayStation 3 je dalším pokusem herních firem, kterak si utrhnout kus z obřího trhu se zábavními systémy. Podle finančních analytiků se ročně v tomto segmentu trhu otočí kolem 300 miliard dolarů.

Sony PlayStation 3 bojuje s konzolí Microsoft Xbox 360, 2. prosince se k těmto zábavním mašinkám přidá herní systém Wii společnosti Nintendo.

Hlava Sony nadšena

Šéf Sony Ken Kutaragi byl velmi potěšen, když viděl zástupy lidí, kteří dychtivě čekají, než se otevřou obchody s herními konzolemi. "Jsem rád, že tolik lidí čeká na PS 3... Doufám, že se všem bude nová generace herního hardwaru velice líbit," dodal.

PlayStation 3 je zatím nejpokročilejší herní konzolí, která se objevila na trhu. V její výbavě nechybí přehrávač Blu-ray disků, výkonné grafické jádro a unikátní mikroprocesor Cell, jenž experti nazývají "superpočítačem v čipu". [celá zpráva]

Problémy nepřestávají

Sonyho konzole však měla a stále má problémy s výtěžností. Výrobci se nedaří dodávat na trh tolik přístrojů, aby uspokojil poptávku. Cenu konzole Sony mohutně dotuje - její herní divize proto letos skončí ve velké ztrátě. Podobně si však počínají i konkurenti Sony - příkladem budiž Xbox 360, jehož výrobní cena je také vyšší než jeho cena prodejní.

Sony kvůli potížím s produkcí diod pro Blu-ray mechaniky dodá na trh v prvních dnech pouze 100 000 kusů PS 3. Ve srovnání s předchozí generací PlayStationů 2, kterých bylo zpočátku na trh během několika dnů prodáno přes milión kusů, je to velmi malé množství. Sony PlayStation 2 se na japonských obchodních pultech objevila v roce 2000.

Základní model PS 3 vybavený 20 GB pevným diskem se v Japonsku prodává za 550 dolarů (asi 12 100 korun), jeho cena je dvojnásobná ve srovnání s konzolí Nintendo Wii [celá zpráva] a přibližně o čtvrtinu vyšší než u systému Microsoft Xbox 360. 

Starý kontinent přivítá PlayStation 3 pravděpodobně až příští rok v březnu. Jeho cena by se v České republice měla pohybovat kolem 14 000 korun.

Anketa

Plánujete nákup konzole Sony PlayStation 3?
Ano
9,5 %
Ne
90,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9201 čtenářů.

Cell v číslech

  • výkon: až 256 gigaflops (256 miliard početních výkonů za sekundu, nejpomalejší stroj z žebříčku top 500 superpočítačů zvládne 851 gigaflops, výkonný čip ve stolním počítači kolem 35 gigaflops)
  • kmitočet: okolo 3 GHz 
  • množství paměti na čipu: až 2,5 MB
  • počet tranzistorů: 234 miliónů 
  • rozměry: 221mm čtverečných
  • výrobní technologie: 90, později 65 nanometrů
  • objeví se: nejprve v konzoli Sony PlayStation 3, později nejspíše v mnoha oblastech počínaje servery a konče mobilním telefony, kde budou nasazeny jeho upravené méně výkonné verze

Reklama

Související témata:

Související články

Sony PlayStation 3 v Evropě za 14 000 Kč

Sony Computer Entertainment zveřejnila v pondělí ceny nové herní konzole PlayStation 3. Přístroj uvede na trh ve dvou verzích, které se budou lišit velikostí...

Výběr článků

Načítám