Hlavní obsah

Chaos a překřikování. Očekávaný soud mezi Applem a Epicem připomínal frašku

Oakland

Chaosem plynoucím z technického problému v pondělí začal ostře sledovaný soudní spor mezi americkou technologickou společností Apple a výrobcem videoher Epic Games. Soudu zabralo přes 20 minut, než zablokoval zvuk na straně zástupců veřejnosti, kteří se připojili na linku určenou pro poslech jednání. Mladí fanoušci hry Fortnite, která je předmětem sporu, tak mohli veřejně dát průchod svým emocím a vyzývat soud, aby „osvobodil” jejich oblíbenou hru.

Ukázka ze hry Fortnite - kapitola 2/sezóna 2Video: archív tvůrců

 
Článek

Web VentureBeat scénu z úvodu soudního jednání označil za „ohromně vtipný cirkus”, podle článku na serveru The Verge se v jednu chvíli „konferenční hovor plný děcek křikem domáhal návratu Fortnite na mobilní telefony”. Na lince prý bylo přes 200 lidí, z nichž mnozí provolávali „svobodu pro Fortnite” nebo „dostaňte prosím Fortnite zpět na mobily, soudce”.

Před kalifornským soudem se v pondělí stížnost projednávala se zpožděním, když se úředníkům opakovaně nedařilo zablokovat zvuk z veřejné linky. A diváci o sobě rozhodně dávali vědět. Nejdříve sice nemohli uvěřit, že dostávají slovo, rychle ovšem vypukl chaos, při kterém kromě apelů směřujících k soudci zaznívala hudba, někdo dokonce příležitost využil k propagaci svého youtubového kanálu.

Foto: Brittany Hosea-small, Reuters

Šéf App Storu Phil Schiller před soudem.

„Doufám, že (šéf Epic Games) Tim Sweeney ví, co dělá. Jestli to teď podělá, iOS už zpátky nedostaneme,” nechal se slyšet jeden z diváků. „Jenom chceme zpátky na mobily. Jsem tak chudej, že si konzoli nemůžu dovolit,” uvedl jiný. Podle VentureBeat nechyběly vulgarismy a v jistém momentě se zdálo, že se překřikují desítky lidí.

„Myslím, že telefonní linky máme pod kontrolou,” oznámila pak soudkyně Yvette Gonzalezová Rogersová, když se kolem půl deváté podařilo obnovit pořádek. „Odteď už to problém nebude,” dodala.

Epicu se daří i bez Applu. Fortnite nebyl zlatou žílou

Hry a herní systémy

Spor o poplatky

Spor mezi Applem a Epic Games se rozhořel kvůli poplatkům. Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů Apple a Google, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize ve výši 15 až 30 procent.

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games v polovině loňského srpna nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky které mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Fortnite

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obrazem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají své postavení.

Zatímco Google sám poplatky snížil, o sporu s Applem bude rozhodovat soud.

Fortnite je bezplatný titul, ve kterém však hráči mohou utrácet klidně i tisíce korun. Na rozdíl od celé řady konkurenčních titulů však svými transakcemi nezískávají žádnou konkurenční výhodu, ale pouze zajímavější oblečky, nejrůznější tanečky a další podobné vychytávky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám