Hlavní obsah

Beznadějně vyprodáno. Dostupnost PlayStationu 5 se nezlepšila ani po půl roce

Novinky, abr

Objednávat PlayStation 5 mohou hráči v Česku již více než půl roku. Kdy ho ale dostanou, je otázkou. Doposud se totiž nedostalo ani na všechny hráče, kteří si svou konzoli objednali v rámci podzimních předobjednávek. A nic bohužel nenasvědčuje tomu, že by se situace v dohledné době změnila.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

PlayStation 5 se nabízí ve dvou různých provedeních. Standardní pětka vyjde případné zájemce na 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak na 10 790 Kč.

Oficiálně prodej začal 19. listopadu, nicméně již od začátku loňského září si mohli lidé obě konzole zakoupit v rámci předobjednávek. A zájem ze strany uživatelů byl tak vysoký, že v době oficiálního startu prodejů nebyla na pultech obchodů ani jedna konzole – vše se rozebralo v rámci předobjednávek.

PlayStation 5 si na sebe nevydělá. Sony musí konzole dotovat

Hardware

Před Vánocemi se tak dokonce nedostalo na celou řadu hráčů, kteří přitom udělali předobjednávky hned v září. A ani v únoru se situace podle ohlasů na sociálních sítích nezlepšila. „Objednával jsem hned druhý den po startu předobjednávek, PlayStation 5 bohužel stále nemám,“ prohlásil tento týden David A.

„Já sice objednával až v říjnu, ale také konzoli nemám. První se mi přitom u objednávky ukazovalo dodání v prosinci, následně až v únoru, a potom dokonce v květnu. Nyní raději prodejce změnil dostupnost na neznámou,“ posteskl si Petr S. Podobných komentářů je přitom možné na herních fórech dohledat desítky.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Společnost Sony se nechala již loni slyšet, že jde o celosvětový problém. „Všechno je vyprodané. Absolutně všechno,“ prohlásil již dříve šéf zábavní divize Sony Jim Ryan s tím, že podnik „usilovně pracuje na tom, aby přinesl na trh co nejdříve další várku konzolí nové generace“. Omluvil se zákazníkům, na které se nedostalo.

Zdroj z výroby serveru DigiTimes prozradil, že v roce 2021 se chystá Sony uvést na pulty obchodů 16,8 až 18 milionů konzolí. Postupně by se tedy poptávka měla uspokojit.

PlayStation 5 za 20 000 korun? Překupníci se snaží vydělat na nedostatku konzolí

Hardware

Nedostatek konzolí není problémem pouze u Sony, beznadějně vyprodaný je také konkurenční Xbox Series X od společnosti Microsoft. Jde o aktuálně nejvýkonnější konzoli, která stojí 13 499 Kč.

Z nových modelů od Sony a Microsoftu je tak v obchodech k mání pouze nejlevnější Xbox Series S, který stojí 7999 Kč. Zatímco oba playstationy nabízejí stejný výkon, americký softwarový gigant dosáhl atraktivnější cenovky jednoduše – snížil výkon konzole, a navíc ubral i optickou mechaniku.

Představení levné konzole Xbox Series SVideo: archív výrobce

Představení televizní konzole Xbox Series XVideo: archív výrobce

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám